Daar sta je dan, opgedoft en wel

Moderators: RianneH, Ymor, Neonlight, balance, Melissa0304

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Daar sta je dan, opgedoft en wel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:11

Even getwijfeld om dit te plaatsen maar ik weet het echt niet meer.

In Augustus verloor ik de motivatie tijdens het rijden in de bak, ik had geen doel en geen plezier er meer in. Ik heb toen besloten om een startkaart aan te vragen zodat we een doel hadden om door te trainen. Het hielp. Ik werd fanatiek, pony werd fanatiek en het rijden ging perfect. Daarnaast had ik langzaam onze hele wedstrijdoutfit gekocht, helemaal on fleek. Onze eerste wedstrijd stond gepland op 22 september!

Omdat ik het best wel spannend vond en mijn bijrijdster veel meer wedstrijdervaring heeft, had zij op 15 september haar eerste wedstrijd. Omdat pony in het verleden moeilijk op de trailer te laden was, vond ik het een goed idee om een dag daarvoor te oefenen met laden. Hij stond er binnen 10 minuten vier keer op, dus dat gaf hoop. De volgende dag (15 september) liep hij zo de trailer op. Hij gedroeg zich voorbeeldig, 2x eerste met 3 winstpunten! En dat voor zijn allereerste wedstrijd. Dus vol trots richting de trailer, in de veronderstelling dat het laden wel ging lukken. Drie keer heeft ie er op gestaan maar waren we te laat met de stang waardoor hij er weer af ging. Vanaf toen was hij niet meer te bereiken, hij staat dan stil en gaat niet voor of achteruit. 2,5 uur hebben we gestaan en uiteindelijk met slobber is hij erop gegaan.

Met deze kennis leek het mij handig om de dag voor 22 september toch nog even te oefenen met laden. Hij ging er niet op, of tenminste met 2 voorbenen in de trailer en dan weer naar achter. Met een hard hoofd erin ging ik naar huis en zouden we het 22 september toch proberen. Je raad het al, het ging niet.
Hij stond er één keer op, weer een fractie te laat met de stang, hij gaat eruit en een soort op slot. Hij is niet meer te bereiken. Je kan trekken, duwen en slaan. Niks helpt. Nou eerste wedstrijd afgebeld en nog 2,5 uur geprobeerd. Uiteindelijk stond hij erop en bleef hij staan.

Ik heb hier zó de balen van. Het zijn twee punten
- Alles ging super, we waren er helemaal klaar voor. Gaat die rot bok niet de trailer op.
- De ene keer loopt ie er zo op en de andere keer duurt het 3 uur. Ik weet gewoon niet waar het in zit.

Korte geschiedenis: Hij is nu 9 en voor mij niet vaak vervoerd geweest. Voor deze pony heb ik altijd paarden gehad die zo de trailer op gingen dus voor mij was dit ook nieuw. Wat is er zoal gebeurd:

- ALLES achter zijn kont (longeertouw, laadhulp. zweep, zwieren met touw) gaat ie alleen maar meer van achteruit
- Hengstenketting gaat hij alleen maar van omhoog
- Iemand heeft hem met een jas over zn hoofd een keer de trailer op gekregen maar hij struikelde en is op de klep gevallen. (Ik ga hier ver niet op in, het is gebeurd.)

Dat was het diepte punt. Hij ging de klep niet eens meer op. Terwijl een aantal weken daarna de Veluwe op de planning stond (juni 2019). Ik wilde zo graag dat hij zonder druk die trailer op zou gaan, met rust en liefde. Ik ben toen gaan oefenen maar hij ging de klep echt niet op. Ik kreeg hulp aangeboden door een stalgenootje om met rust en snoepjes hem het vertrouwen terug te geven in de trailer. Het werkte! De pony mocht op zijn eigen tempo bepalen om de trailer op te gaan en elk stapje was winst. Dit resulteerde in dat hij (met wat omkoping) rustig aan een touw zonder spanning de trailer op liep.

Ondertussen is er niks mis meer gegaan en snap ik niet waarom het ineens nu zo een probleem is.


De situatie is als volgt:
In het begin gaat hij er redelijk snel en helemaal op maar zodra het iets te lang duurt met de stang gaat hij eruit en is hij niet meer tegen te houden. Dan gaat hij een stuk of 3 keer er net niet in en vliegt dan weer achteruit. Dan komen we in de fase: 2 benen op de klep en niet verder. Dat duurt een uur of 2 en uiteindelijk na heel veel engelen geduld staat hij er dan uiteindelijk op.

Nu heb ik aankomende zondag weer wedstrijd (stond al ingeschreven en het geld ben je toch al kwijt). Ik verlies mn motivatie zo. Ik begin ook te twijfelen of ie niet gewoon een spelletje speelt maar boos worden werkt echt averechts. Dan gaat ie alleen maar achteruit. Ik ga vanavond, vrijdag en zaterdag oefenen.

Wat ik hiermee wil bereiken? Gouden tip of toverspreuk die hem erin zet? Nee geen idee, stukje teleurstelling/frustratie kwijt omdat ik er zo veel zin in had en het dan niet door gaat. Respect als je dit allemaal hebt gelezen. Mocht er iets onduidelijk zijn, dan leg ik het graag uit! Ik sta voor alles open maar weet langzamerhand na een jaar wat wel en niet helpt haha.

Sorry als het niet goed staat!
Laatst bijgewerkt door Josienx op 25-09-19 14:13, in het totaal 1 keer bewerkt

Gold <3


Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:14

nine1987 schreef:
Trailerlaadtraining?


Ja. Mijn stalgenootje is heel deskundig dus dat waren heel wat trailerlaadtrainingen. Heb een afspraak staan met iemand anders maar voor zondag lukt dat niet meer.

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:18

Citaat:
Dat is zuur, maar ik zou 't komende zondag als hij er niet direct op wil, gewoon laten gaan.. Anders maak je het wellicht nog erger..

En niets ten nadele van je stalgenootje, maar soms helpt 't juist om vreemde ogen naar je paard z'n gedrag te laten kijken.. :)

Heel veel succes in ieder geval..


Ja inderdaad. Heb je toevallig een goede tip?

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:24

bobje26 schreef:
Oefenen zonder stang. Hij moet gewoon stilstaan, hij kan vast ook prima stil staan op de poetsplaats.
Misschien moet je gewoon even de wedstrijden buiten de deur uit je hoofd zetten en regelmatig aankoppen en oefenen..

Ik heb ook een merrie die liever niet ging dan wel. Ik heb hier hulp van buitenaf ingeschakeld en die vrouw heeft haar zo goed geholpen en mij ook. Het ging enkel en alleen om pressure en release. Ze hanteert een no cure no pay methode.


Ja het oefenen was meestal zonder stang. Bleef hij altijd netjes staan tot vorige week zondag dan. Afgelopen zondag uiteindelijk ook met rust zonder stang gestaan. Stapje achteruit en dan weer stilstaan en weer een stapje achteruit en zo uiteindelijk er helemaal uit.

Ik ben een afspraak aan het maken die dat inderdaad zo doet, ik ben benieuwd!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:27

Blacky94 schreef:
Alhoewel ik mee ga met bovenstaande, kan het ook niet zo zijn dat het deels met je eigen spanning te maken heeft?


Dat zal vast ergens diep wel zitten maar ik blijf heel rustig en heb veel geduld! Nou denk ik wel dat ik iets voel van als ie staat, snel de stang erachter. Dat hij dat voelt, die spanning.

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:28

nine1987 schreef:
Misschien..


Laat je paard eens laden door een wildvreemde en zorg dat jij niet in de buurt bent (afstandje toekijken) Kijk eens wat hij dan doet..


Ja gedaan! Bij de één komt ie net zo ver en bij de ander alleen maar slechter!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:32

Sussie85 schreef:
Rust en geduld zijn hier de boodschap. Wat er gebeurd is: jij moest op wedstrijd, paard voelt de druk en denkt oei er is iets dat ga ik niet doen. Je zegt dat je zondag weer wedstrijd hebt. Vraag als eerste eens na hoe laat jouw rubriek gepland staat. Je zegt dat hij er met engelengeduld er in 2 uur op staat. Dan ga je 3 uur voordat je op wedstrijd wilt zijn (dus dat je daar met de trailer aan wilt komen voor het aanmelden, losrijden etc.) met hem beginnen om te laden. Zo heb je alle tijd, staat er geen druk achter en mag hij alle tijd nemen om met vertrouwen de trailer in te gaan. Ga er zelf ook zo in staan: al duurt het uren, maakt niet uit, ik wacht wel tot jij (het paard dus) er klaar voor is. Staat hij er verbazingwekkend snel op dan rij je naar de wedstrijd toe en kijk je of er ergens een plekje is waar hij aan de hand kan eten tot het tijd is om op te zadelen. Ook voor de terugweg: laat je niet opjagen. Vertel omstanders die willen helpen dat je het zelf kan. En doe het zelf in alle rust. Als hij het vertrouwd gaat hij echt wel met je mee de trailer op. Dat vertrouwen is er nu niet. Als hij het eenmaal vertrouwd dan zal het steeds sneller gaan.


Ik geef je helemaal gelijk hoor! Dit is ook mijn uitgangspunt. En we blijven ook met engelen geduld staan totdat hij staat. Kan hem moeilijk aan zn lot overlaten op vreemd terein haha. Ik moet aankomende zondag vroeg, ik heb al gevraagd of het later kan zodat we wat meer tijd hebben. Ik probeer er ook zo in te gaan! Het is zo lastig, mijn gevoel die ik uitstraal kan ik natuurlijk niet helemaal uitzetten, gezonde spanning blijft bij je eerste wedstrijd!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:33

Hilary schreef:
In welke regio zit je? Dat helpt met tips geven voor trailerlaadspecialisten :)

Zijn er wedstrijden waar je evt rijdend naar toe kunt? Mocht ie er niet op gaan is er geen man overboord (is er natuurlijk sowieso niet, het is maar een wedstrijd) en kun je toch starten.


Ja! Aankomende zondag is te rijden (wel een uur)..

Oh ja sorry! Noord-Holland!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:34

Sclimpre schreef:
Vrachtwagentje huren? Een vrachtwagen is een andere manier van laden, zo kan je zijn slechte gewoonte van achteruitlopen doorbreken.


Goede tip! Eens kijken of dat ergens in de buurt te huur is!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:38

Olle schreef:
Had je zelf ook veel stress voordat je ging laden?
Je pony kan hierin natuurlijk spiegelen en hierdoor niet meer de trailer in wilde.

Probeer zelf ook rustig te blijven en inderdaad elke stap op de trailer is winst voor de pony.
Zoals het klinkt was je pony op het moment van laden in de freeze fase. Probeer dan vooral niet door te zetten maar even een rondje te lopen met je pony en eventueel beetje grondwerk om de spanning af te vloeien. Als de rust er weer is opnieuw proberen.

Het is natuurlijk beter om een specialist erbij te halen welke je hiermee kan helpen. 2moons is bijvoorbeeld een partij die je kan helpen.


Thanks! Er is weinig druk voor hem, ik dwing hem niet en inderdaad elk stapje is winst. Maar als hij het ene moment er zo op loopt en het andere moment niet, dat is frustrerend.

Dankjewel voor de tips! Ga er mee aan de slag!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:40

Letizia schreef:
Sowieso doet hij het niet om jou dwars te zitten, blijkbaar wordt hij toch onzeker van de trailer en als je dat niet handig en op de juiste momenten aanpakt, gaat dat niet verbeteren :)
Je stalgenoot is blijkbaar toch niet handig genoeg, hoe goed het ws bedoeld is.
Ik ga met de rest mee: zoek een deskundig iemand die helpt met laden.

Die van mij vind het nog steeds geen groot feest en in het begin kon je daar heel wat tijd zoet mee wezen. Inmiddels kan ik ze voor me uit, alleen, laden, waar ik ook ben. Er is hoop ;)


Heb zaterdag een afspraak gemaakt met mijn grondwerkinstructrice waar we al heel veel met hem hebben bereikt!

Nee dat weet ik ook, voelt alleen soms wel zo :+ . Haha! Nou die hoop maar even vasthouden.

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:41

Eefje_Sammy schreef:
Misschien is het handig om meer te oefenen dan alleen de dag ervoor en bijvoorbeeld meerdere keren per week eventjes oefent met het laden.


Ja mee eens! Ik ben alleen (nog) niet in het bezit van een trailer en wel afhankelijk wanneer iemand zijn auto en trailer beschikbaar stelt. Deze week staat 3x in de planning

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:42

Citaat:
Laad je hem zelf of kan je bijrijdster dat eventueel ook doen.
Soms wilt dat helpen..

Toen ik nog in de paarden zat, laadde ik vaak mijn verzorgpaard aangezien de eigenaresse stress had en ik de grondwerklessen en trailerlaadlessen met 2moons had gevolgd. Zij had spanning voor de wedstrijd en ik totaal niet, dus dat werkte prima.


Thanks voor de tip! Ga dat 2Moons even opzoeken!

Gold <3


Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:45

Rex_Rolfo schreef:
Waar kwam ook al weer die Monty Roberts uitspraak voorbij? In het onderschrift van iemand? In elk geval was het "if you act like you have 15 minutes, it will take all day. If you act like you have all day, it will take 15 minutes".


Zo is het ook met klusjes in huis of aan de auto. Tijd genoeg? Loopt gesmeerd. Even klusje van een kwartiertje omdat we de volgende dag met de auto op vakantie willen? Je bent tot diep in de nacht bezig ^)


Haha ja de waarheid!


Citaat:
Maar was dit voor of nadat je zelf al had geoefend? Ik zie/hoor wel vaker dat als je zelf al bezig bent geweest en het lukt niet, dat het dan vaak bij een ander op dat moment ook niet meer wil lukken.

Zelf hebben wij Annemarie van Toorn wel eens op stal gehad. Was erg leerzaam vond ik zelf. En probeer verder idd ook tussendoor eens een keer te oefenen. Reden we vaak gewoon een blokje om en daarna weer terug op stal/de wei.


Ja meestal na mij, enkele keer zonder mij. Nee dan zit hij al in de error stand.

Schrijf ik ook op! Dankjewel! Ja dat trailer oefenen moet ik inderdaad ook doen. Omdat het zo goed ging eigenlijk op een laag pitje gezet ook ivm niet in het bezit van een trailer. Te makkelijk gedacht blijkt!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 15:03

0000 schreef:
Ik vind het ook niet echt heel handig om met een paard dat nog onervaren is en niet altijd goed te laden gelijk op wedstrijd te gaan. Ik vind het zelfs heel erg logisch dat hij er de terugweg niet meer op wil en verwacht dat je zondag voor hetzelfde probleem komt te staan.

Het laden op zichzelf is blijkbaar al pittig voor je paard, dat kan en mag en valt gelukkig prima op te lossen. Dat betekent wel dat als hij dan eenmaal geladen is, hij al aardig aan zijn max zit qua prikkels voor dat moment. Ga je vervolgens een stuk rijden met die trailer, dan je wedstrijd rijden (en hoe braaf hij ook is, hij moet nog steeds heel veel prikkels verwerken op zo'n moment) en daarna wil afsluiten door hem wederom te moeten laden en deze keer moet dat zelfs gebeuren op vreemd terrein....ik begrijp wel dat het kwartje dan gewoon op is. Mentaal compleet overbelast als het ware (en ja, dat kan ook het geval zijn zonder dat hij spektakel maakt of er gestresst uitziet)

Je paard heeft inmiddels naar mijn mening duidelijk aangegeven deze aanpak niet te kunnen verwerken en ik zou echt afraden om dat zondag dus nog eens te proberen. In plaats daarvan zou ik met regelmaat gaan oefenen, eerst alleen erop en eraf, dan een rondje om de kerk en nog eens laden op eigen terrein. Eens een keer een stukje rijden en op en af laden op vreemd terrein, zonder dat hij eerst ook nog moet presteren. Kortom deel het veel meer op en houd meer rekening met de hoeveelheid info en prikkels die je hem op een dag geeft.


Hier ben ik het deels mee een en deels niet. Je trekt iets te snel een conclusie. De pony is inmiddels niet meer onervaren. We zijn op meerdere vreemde locaties geweest met de trailer en zoals ik heb aangegeven heb ik ook ruim voordat ik naar de Veluwe ging heel veel geoefend. Met de klep dicht, rondje gereden en weer eruit.

Qua prikkels heb je een punt. Dat heb ik ook zijn eerste wedstrijd ervaren. Misschien ga ik te snel voor hem maar ik dacht hoe vaker je zoiets doet, hoe beter hij kan omgaan met de prikkels. Hij heeft er ontzettend veel plezier in, dus niet het gevoel gehad dat ik hem daarin tekort doe.

De wedstrijden stonden al gepland en ik wilde het graag proberen. Dat dit het resultaat wist ik van te voren niet. Ik ben nu ook flink aan het oefenen om hem het beter te kunnen verwerken.

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 15:05

SjonnieZ schreef:
TS, je schreef in jouw opening:

" Met deze kennis leek het mij handig om de dag voor 22 september toch nog even te oefenen met laden. Hij ging er niet op, of tenminste met 2 voorbenen in de trailer en dan weer naar achter. Met een hard hoofd erin ging ik naar huis en zouden we het 22 september toch proberen. Je raad het al, het ging niet.
Hij stond er één keer op, weer een fractie te laat met de stang, hij gaat eruit en een soort op slot. Hij is niet meer te bereiken. Je kan trekken, duwen en slaan. Niks helpt. Nou eerste wedstrijd afgebeld en nog 2,5 uur geprobeerd. Uiteindelijk stond hij erop en bleef hij staan. "

wat zou kunnen helpen TS is om wat vaker te oefenen op momenten dat er niet de druk achter zit/aan zit te komen dat je opgedoft en wel op pad moet.
paarden merken onze druk, ook al denken we zelf rustig te zijn.. ;)

bij ons op stal is het gebruikelijk dat de ruiters die willen starten met een paard, weken van tevoren oefenen ( vaak onder begeleiding) met trailerladen en trailer rijden... pas als dat veilig gaat gaan ze op wedstrijd.
1 ruiter heeft haar wedstrijdcarriere een half jaar moeten uit stellen maar dat paard gaat nu prima de trailer op en ze zitten inmiddels in het Z.


Ja snap je punt hoor. Ik heb dit alleen in mei/juni heel fanatiek gedaan. Even over het hoofd gezien dat ik dat had moeten herhalen. Dat is een les geweest maar daar kan ik nu niks meer aan veranderen. Verder staat er niks meer op de planning en dat zal ook zo blijven totdat hij goed te laden is.

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 15:15

tengeltje11 schreef:
Krijgt hij krachtvoer?
Dagelijks zijn portie op de trailer geven.
Na een tijdje associëren ze hem met iets positiefs en lopen er zo op.
Vraagt natuurlijk heel wat tijd, vooral in het begin.


Ja dit had voor vanavond in gedachte! Hij is opzich goed om te kopen met eten

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-19 11:30

Dankjewel allemaal voor de tips! Ik heb alles opgeschreven en ga er zeker wat mee doen. We zijn nu een weekje verder. In deze week heb ik 2 keer zelf geoefend en dat ging redelijk, hem proberen stil te laten staan in de trailer en te laten ontspannend.

De 3e keer is mijn grondwerk instructrice gekomen. Verschillende methodes geprobeerd, wel allemaal even vriendelijk trouwens. Na een uur kwamen we tot een paar conclusies:
- Hij vindt het spannend op de trailer, dit zie je aan zijn hele lichaamshouding. Dus er is wel angst aanwezig bij hem. De enige manier om hem te 'belonen' voor nu is hem, zodra hij rustig en (deels) ontspannen staat hem uit de trailer halen.
- Ondanks dat er angst bij hem is maakt hij daar gebruik van door niet op de trailer te gaan. We moeten een manier vinden om toch consequent te blijven. Stilstaan en vooruit mag. Opzij en achteruit niet.
- Hij gaat er het eerste kwartier 2 of 3 keer op en daarna slaat hij dicht. Uiteindelijk is hij er na drie kwartier nog een keer op gegaan. We hebben samen afgesproken dat na dat eerste kwartier we stoppen om die error stand te voorkomen.

De laatste keer dat hij op de trailer liep was met lichte druk op het touw, een stapje naar voren was de druk weg dus belonen als hij vooruit ging. Nu is die druk wel lastig, net te veel druk gaat zijn hoofd omhoog en gaat ie naar achteren.

Ik heb mijn wedstrijd van afgelopen zondag afgezegd. Door deze les heb ik hoop gekregen en ben ik wat rustiger geworden. Het stukje acceptatie moest nog even vallen. En het was super slecht weer dus geen straf om binnen te blijven.

Het plan is nu om 1 keer in de week les te nemen (voor hoe lang nodig is) en zelf 1 keer in de week met het 'huiswerk' aan de slag te gaan!

Nogmaals bedankt voor alle tips!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-19 14:03

Katyatje schreef:
Josienx schreef:
. We moeten een manier vinden om toch consequent te blijven. Stilstaan en vooruit mag. Opzij en achteruit niet.
-


Super goed dat je les hebt. Komt vast goed!

Ik zou alleen bovenstaande nuanceren. Je paard mag alle richtingen uit, zo lang jij hem die richting uit stuurt. Dus als hij achteruit wil is dat ok, je moet gewoon zorgen dat je hem voor blijft :) als hij echt achteruit/opzij wil hou je hem toch niet tegen.


Nee dat snap ik! Staat heel hard maar dat is een uitgangspunt.

Rakkie123 schreef:
Gewoon rustig blijven oefenen, iedere dag voer geven op de trailer.
Maak een heerlijk slobbertje met een worteltje en een appeltje, dan wordt de trailer een leuke plek.

Ga eens wat rommelen achter zijn kont, doe de klep eens stukje dicht, allemaal terwijl hij zijn favoriete hapje aan het eten is.
Breid het steeds verder uit.

En zo doe je dat ook op wedstrijd dag, je geeft hem lekker zijn eten daar.
Stang erachter, klep dicht en rijden.


Ik vind de klep een stukje dicht wel wat eng. Hij moet eerst maar eens zonder paniek eens rustig staan op de trailer. Daarna komt de stang en dan de klep.

Hij wordt uiteraard beloond met iets lekkers als hij erop staat!

Daihyo schreef:
Hij moet als eerste leren dat de trailer niet spannend is. Maar wees je er bewust van dat hij het waarschijnlijk nooit met overtuiging leuk gaat vinden.
Als hij weet dat het niet spannend is, moet hij leren vooruit te denken. Letterlijk naar voren oplossen, ipv naar achteren. Dus de eerste stappen die je nu hebt genomen zijn heel goed. Ook goed dat je het met begeleiding erbij doet.

Wat voor halster gebruik je met laden? Ik kan je een Monty Roberts halster aanraden. Voor de momenten dat hij zijn hoofd omhoog doet met druk, werkt het juist achter de oren in. En let op dat wanneer hij van de druk af komt, je meteen druk loslaat. Laat het zichzelf belonen zeg maar. Hij moet leren dat wanneer hij naar voren komt (van de druk af), het goed is. Dát is de beloning, kan ook prima samen met een voedselbeloning, dat is dubbel op. En maak de sessies kort. Kwartiertje is inderdaad lang zat. Maar je kan bijvoorbeeld wel een kwartier werken, even een half uurtje op de wei en dan nog een kwartier. Geef hem verwerkingstijd. Dat hoeft echt geen week te zijn, meerdere sessies op een dag is best mogelijk. Als er maar verwerkingstijd tussen zit.


Hmm ja deze methode hanteren wij nu ook. We hebben nu een bepaald soort touwhalster. Maar misschien is dit inderdaad wel een goede! Ja dat is ook het plan!

myk_en_shant schreef:
Misschien kan bachs bloesem pet rescue je helpen om bij je paard net even de scherpe kantjes ervan af te halen. Het heeft bij mijn haflinger ontzettend goed geholpen toen we met de trailer weg moesten.


Wat is dat? :o


Nicje87 schreef:
Je zou nog kunnen oefenen om in de bak twee balken neer te zetten en het steeds smaller te maken en dan daartussen in stil te zetten. Vervolgens aan de voorkant een balk en als dat goed gaat achter ook een balk.

Zelf heb ik equinologica laten komen en door haar hulp mijn toen 23 jarige eindelijk voor het eerst kunnen trailer laden. Ik heb daar zoveel profijt van gehad.


Ja! Dit idee staat op de planning. Als het stopt met de hele dag regenen gaan we dit doen!

Charaz schreef:
Mijn pony's hebben mij getraind in trailer laden, ze zijn allemaal anders en hebben hun eigen benadering nodig, de een heeft een lijntje erachter nodig, de ander bemoedigende worden of wat te eten, de ene heeft liever dat je voorop loopt en de andere wordt weer liever de trailer in gestuurd.

Wat heeft geholpen is regelmatig trainen en er gewoon een leuke oefening van maken, belonen, braaf, wat lekkers. Hoe zenuwachtiger ik ben als we weggaan met de trailer hoe slechter ze erin lopen, soms helpt het om iemand anders dan te laten laden. Boos worden heeft tot nu toe nog nooit geholpen, wel geprobeerd, maar die hebben we geschrapt :D.


Ja we zijn aan het ondervinden wat zijn manier precies is! We blijven zeker oefenen!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Re: Daar sta je dan, opgedoft en wel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-10-19 09:56

Bedankt voor alle tips! Ik heb alles gelezen en wat voor mij aanspreekt opgeschreven!

Even op een paar reacties in te haken:
- We oefenen in een Ifor Williams!
- @Myk_Shant: Dankjewel! Staat genoteerd!
- Voor mij is het een hele grote les. Ik wil altijd iets op het moment dat ik het in mijn hoofd heb. Laat het leven nou juist niet zo werken, al doende leert men!

Vorige week dinsdag heb ik voor de tweede keer les gehad in het trailerladen. We hebben de lijnen aan de zijkant weggelaten. We zijn begonnen met grondwerk op het erf; volgen, stilstaan, ontspannen en een paar pasjes achteruit. Hierna begonnen met laden. Hij start, in vergelijking met vorige week, nu met zijn twee voor voetjes op de klep. Zodra er spanning bij hem komt vragen we hem te ontspannen (hoofd laag). Dan probeer ik met de juiste druk, wat erg moeilijk te vinden is, hem naar voren te vragen. Elke pas naar voren is druk los (als beloning) en weer naar de ontspanning. Paar keer de fout in gegaan door te veel druk waardoor zijn hoofd omhoog gaat en hij naar achteren gaat, het is echt ontzettend moeilijk om de juiste druk te vinden. Deze methode resulteerde in een aantal keer half op de trailer te staan (voorvoetjes binnen de trailer en achtervoetjes op de klep). Belonen, laten ontspannen en achterwaarts eraf. Rondje om het erf lopen en opnieuw. Door dit te herhalen heeft hij er 4 keer opgestaan (helemaal). We zijn drie kwartier bezig geweest en toen was het goed.

Positief aan deze les: Hij heeft geen 'error' gehad. Hij was conitnu aanwezig en te bereiken.

Nare aan deze les: Ik zie hoe moeilijk hij het ermee heeft. Die voorbenen gaan wel maar het zijn echt zijn achterbenen. Het lijkt wel alsof hij denkt dat elk moment alles onder zijn voeten verdwijnt. Dit heeft tijd nodig maar je ziet hem strijden. Hij doet het toch maar, braaf dier!

Ik zou afgelopen zondag gaan oefenen maar helaas ging het niet door. Nu ga ik woensdag of donderdag oefenen!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-10-19 10:27

Narcomil schreef:
Wat fijn dat je toch een (relatief) goede ervaring erbij hebt!

Wat betreft het eng vinden om met de achterbenen op de klep te staan, probeer eens om dwars over de klep heen te lopen met hem. Dan kunnen z'n voorbenen al weer op de vaste grond staan terwijl hij met z'n achterbenen op de klep staat.
Het paard van mijn ouders vond de trailer ook erg spannend (echt heel erg, ze zijn een maand lang bijna iedere dag bezig geweest) en inderdaad vooral om met z'n achterbenen erop te staan. Ze zeiden dat dit heel erg goed hielp bij het vertrouwen krijgen. Wees alleen wel voorbereid dat hij de eerste paar keer wellicht (half) over de klep heen springt.


Dankjewel voor de tip! Inderdaad misschien helpt dat voor hem!

Andere vraag (aan iedereen) die Ifor Williams heeft ook een voorklep. Nu heb ik een aantal mensen gesproken die zeiden: Je kan hem er ook doorheen laten lopen, dus aan de voorkant er weer uit.
Mijn angst is dan juist dat ie dat blijft doen, ook als de stang ervoor zit en er dan doorheen dendert. Of zal dit juist helpen?

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-10-19 10:28

November108 schreef:
Ik zie dat je oefent in een Ifor, heb je wel eens geprobeerd de vooruitloop open te doen met inladen (wel gewoon de voorstang ervoor houden natuurlijk)? Mijn paard ging met andere trailers net zo snel de trailer weer af als dat ze erop ging, tot we over gingen op een Ifor en we met inladen de vooruitloop open gooien. Kon paardlief in 1x alleen laden :D en de vooruitloop laat ik dan open tot we echt wegrijden, maak eerst achter dicht.


Haha ja ik stel net de vraag! Ik heb hem wel eens open gehad met de stang ervoor. Het hielp toen niet, maar wellicht het proberen waard. Ik ben alleen bang dat met dicht doen het op hem af komt ofzo haha.

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-19 11:21

@November108: Zeker waar, ik zal donderdag de voorklep open doen!

@Orthos: Je hebt pb!

@Mirjam1202: Ik heb drie verschillende trailers tot mijn 'beschikking' om te oefenen. We lopen bij alle trailers tegen hetzelfde aan. Wellicht zou inderdaad een vrachtwagentje helpen, maar die heb ik niet 1,2,3 tot mijn beschikken. Misschien helpt dat hem wel vertrouwen geven, zal eens rond kijken!

@Katyatje: Dankjewel! Ik snap wat je bedoelt. Ik vind dit alleen wel lastig om te doen omdat ie soms zo als een ezel stil staat, en dan bij wijs van spreken 1 voet naar achter en weer dezelfde stap naar voren gaat. Maar is het proberen waard! Sta inmiddels voor (bijna) alles open haha.

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Re: Daar sta je dan, opgedoft en wel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-19 14:47

Ik wil jullie toch allemaal bedanken voor de tips. Het lukt me niet om een video te plaatsen maar hij loopt inmiddels zo achter me aan. Afgelopen zondag hebben we de stang erachter gedaan en uiteindelijk de klep! Hij bleef ontspannen staan. Dat hij er daarna uit ging stond ie wel even te kijken waar ie precies was, ik denk dat ie totaal een minuut erop heeft gestaan. Ben toch benieuwd hoe dat brein dan werkt..

Enfin, hij loopt er nu zo achter me aan. Maar ik ben nog een beetje huiverig in het geval dat ie zich weer bedenkt. Wat je dan kan toepassen. De key lijkt nu ontspanning bij hem!

Volgende stap is een stukje rijden, thuis uitladen en dan er weer op. Kijken hoe hij daar op reageert, misschien is ie wel wagenziek. Zou zomaar kunnen. Daarna wil ik hem uitladen op vreemd terrein en dan weer inladen. Maar dat is nog toekomstmuziek!

Gold <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie