Daar sta je dan, opgedoft en wel

Moderators: RianneH, Ymor, Neonlight, balance, Melissa0304

 
 
Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Daar sta je dan, opgedoft en wel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:11

Even getwijfeld om dit te plaatsen maar ik weet het echt niet meer.

In Augustus verloor ik de motivatie tijdens het rijden in de bak, ik had geen doel en geen plezier er meer in. Ik heb toen besloten om een startkaart aan te vragen zodat we een doel hadden om door te trainen. Het hielp. Ik werd fanatiek, pony werd fanatiek en het rijden ging perfect. Daarnaast had ik langzaam onze hele wedstrijdoutfit gekocht, helemaal on fleek. Onze eerste wedstrijd stond gepland op 22 september!

Omdat ik het best wel spannend vond en mijn bijrijdster veel meer wedstrijdervaring heeft, had zij op 15 september haar eerste wedstrijd. Omdat pony in het verleden moeilijk op de trailer te laden was, vond ik het een goed idee om een dag daarvoor te oefenen met laden. Hij stond er binnen 10 minuten vier keer op, dus dat gaf hoop. De volgende dag (15 september) liep hij zo de trailer op. Hij gedroeg zich voorbeeldig, 2x eerste met 3 winstpunten! En dat voor zijn allereerste wedstrijd. Dus vol trots richting de trailer, in de veronderstelling dat het laden wel ging lukken. Drie keer heeft ie er op gestaan maar waren we te laat met de stang waardoor hij er weer af ging. Vanaf toen was hij niet meer te bereiken, hij staat dan stil en gaat niet voor of achteruit. 2,5 uur hebben we gestaan en uiteindelijk met slobber is hij erop gegaan.

Met deze kennis leek het mij handig om de dag voor 22 september toch nog even te oefenen met laden. Hij ging er niet op, of tenminste met 2 voorbenen in de trailer en dan weer naar achter. Met een hard hoofd erin ging ik naar huis en zouden we het 22 september toch proberen. Je raad het al, het ging niet.
Hij stond er één keer op, weer een fractie te laat met de stang, hij gaat eruit en een soort op slot. Hij is niet meer te bereiken. Je kan trekken, duwen en slaan. Niks helpt. Nou eerste wedstrijd afgebeld en nog 2,5 uur geprobeerd. Uiteindelijk stond hij erop en bleef hij staan.

Ik heb hier zó de balen van. Het zijn twee punten
- Alles ging super, we waren er helemaal klaar voor. Gaat die rot bok niet de trailer op.
- De ene keer loopt ie er zo op en de andere keer duurt het 3 uur. Ik weet gewoon niet waar het in zit.

Korte geschiedenis: Hij is nu 9 en voor mij niet vaak vervoerd geweest. Voor deze pony heb ik altijd paarden gehad die zo de trailer op gingen dus voor mij was dit ook nieuw. Wat is er zoal gebeurd:

- ALLES achter zijn kont (longeertouw, laadhulp. zweep, zwieren met touw) gaat ie alleen maar meer van achteruit
- Hengstenketting gaat hij alleen maar van omhoog
- Iemand heeft hem met een jas over zn hoofd een keer de trailer op gekregen maar hij struikelde en is op de klep gevallen. (Ik ga hier ver niet op in, het is gebeurd.)

Dat was het diepte punt. Hij ging de klep niet eens meer op. Terwijl een aantal weken daarna de Veluwe op de planning stond (juni 2019). Ik wilde zo graag dat hij zonder druk die trailer op zou gaan, met rust en liefde. Ik ben toen gaan oefenen maar hij ging de klep echt niet op. Ik kreeg hulp aangeboden door een stalgenootje om met rust en snoepjes hem het vertrouwen terug te geven in de trailer. Het werkte! De pony mocht op zijn eigen tempo bepalen om de trailer op te gaan en elk stapje was winst. Dit resulteerde in dat hij (met wat omkoping) rustig aan een touw zonder spanning de trailer op liep.

Ondertussen is er niks mis meer gegaan en snap ik niet waarom het ineens nu zo een probleem is.


De situatie is als volgt:
In het begin gaat hij er redelijk snel en helemaal op maar zodra het iets te lang duurt met de stang gaat hij eruit en is hij niet meer tegen te houden. Dan gaat hij een stuk of 3 keer er net niet in en vliegt dan weer achteruit. Dan komen we in de fase: 2 benen op de klep en niet verder. Dat duurt een uur of 2 en uiteindelijk na heel veel engelen geduld staat hij er dan uiteindelijk op.

Nu heb ik aankomende zondag weer wedstrijd (stond al ingeschreven en het geld ben je toch al kwijt). Ik verlies mn motivatie zo. Ik begin ook te twijfelen of ie niet gewoon een spelletje speelt maar boos worden werkt echt averechts. Dan gaat ie alleen maar achteruit. Ik ga vanavond, vrijdag en zaterdag oefenen.

Wat ik hiermee wil bereiken? Gouden tip of toverspreuk die hem erin zet? Nee geen idee, stukje teleurstelling/frustratie kwijt omdat ik er zo veel zin in had en het dan niet door gaat. Respect als je dit allemaal hebt gelezen. Mocht er iets onduidelijk zijn, dan leg ik het graag uit! Ik sta voor alles open maar weet langzamerhand na een jaar wat wel en niet helpt haha.

Sorry als het niet goed staat!
Laatst bijgewerkt door Josienx op 25-09-19 14:13, in het totaal 1 keer bewerkt

Gold <3


nine1987

Berichten: 7461
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Daar sta je dan, opgedoft en wel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:12

Trailerlaadtraining?

<3 Wiebe & Sneakers <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:14

nine1987 schreef:
Trailerlaadtraining?


Ja. Mijn stalgenootje is heel deskundig dus dat waren heel wat trailerlaadtrainingen. Heb een afspraak staan met iemand anders maar voor zondag lukt dat niet meer.

Gold <3

plutolover

Berichten: 10279
Geregistreerd: 30-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:16

Ik zou ook een trailer laadtraining adviseren

Start 4 januari 2021 ONLINE CURSUS BEGINNEN MET GRONDWERK zie website voor meer info.
Instructrice grondwerk (academische rijkunst, dressuurmatig trainen vanaf de grond.
Instagram: paard.dans.met.mij
http://www.paarddansmetmij.nl

nine1987

Berichten: 7461
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:17

Josienx schreef:
nine1987 schreef:
Trailerlaadtraining?


Ja. Mijn stalgenootje is heel deskundig dus dat waren heel wat trailerlaadtrainingen. Heb een afspraak staan met iemand anders maar voor zondag lukt dat niet meer.Dat is zuur, maar ik zou 't komende zondag als hij er niet direct op wil, gewoon laten gaan.. Anders maak je het wellicht nog erger..

En niets ten nadele van je stalgenootje, maar soms helpt 't juist om vreemde ogen naar je paard z'n gedrag te laten kijken.. :)

Heel veel succes in ieder geval..

<3 Wiebe & Sneakers <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:18

Citaat:
Dat is zuur, maar ik zou 't komende zondag als hij er niet direct op wil, gewoon laten gaan.. Anders maak je het wellicht nog erger..

En niets ten nadele van je stalgenootje, maar soms helpt 't juist om vreemde ogen naar je paard z'n gedrag te laten kijken.. :)

Heel veel succes in ieder geval..


Ja inderdaad. Heb je toevallig een goede tip?

Gold <3

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:20

Oefenen zonder stang. Hij moet gewoon stilstaan, hij kan vast ook prima stil staan op de poetsplaats.
Misschien moet je gewoon even de wedstrijden buiten de deur uit je hoofd zetten en regelmatig aankoppen en oefenen..

Ik heb ook een merrie die liever niet ging dan wel. Ik heb hier hulp van buitenaf ingeschakeld en die vrouw heeft haar zo goed geholpen en mij ook. Het ging enkel en alleen om pressure en release. Ze hanteert een no cure no pay methode.

NadjaNadja
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 4500
Geregistreerd: 28-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:21

Voor zondag zou ik dan zelf proberen wat handiger te worden met de stang. Als hij er blijkbaar in eerste instantie wel op loopt, maar 'jullie' iedere keer te laat zijn met de stang, dan zou je het voor nu daarmee kunnen redden wellicht.

Volg ons ook op instagram: @fien_en_fuur! <3

Blacky94

Berichten: 2892
Geregistreerd: 07-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:21

Alhoewel ik mee ga met bovenstaande, kan het ook niet zo zijn dat het deels met je eigen spanning te maken heeft?

Luna - Merel - Dashya - Tank <3

nine1987

Berichten: 7461
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:22

Misschien..


Laat je paard eens laden door een wildvreemde en zorg dat jij niet in de buurt bent (afstandje toekijken) Kijk eens wat hij dan doet..

<3 Wiebe & Sneakers <3

Sussie85

Berichten: 1483
Geregistreerd: 10-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:22

Rust en geduld zijn hier de boodschap. Wat er gebeurd is: jij moest op wedstrijd, paard voelt de druk en denkt oei er is iets dat ga ik niet doen. Je zegt dat je zondag weer wedstrijd hebt. Vraag als eerste eens na hoe laat jouw rubriek gepland staat. Je zegt dat hij er met engelengeduld er in 2 uur op staat. Dan ga je 3 uur voordat je op wedstrijd wilt zijn (dus dat je daar met de trailer aan wilt komen voor het aanmelden, losrijden etc.) met hem beginnen om te laden. Zo heb je alle tijd, staat er geen druk achter en mag hij alle tijd nemen om met vertrouwen de trailer in te gaan. Ga er zelf ook zo in staan: al duurt het uren, maakt niet uit, ik wacht wel tot jij (het paard dus) er klaar voor is. Staat hij er verbazingwekkend snel op dan rij je naar de wedstrijd toe en kijk je of er ergens een plekje is waar hij aan de hand kan eten tot het tijd is om op te zadelen. Ook voor de terugweg: laat je niet opjagen. Vertel omstanders die willen helpen dat je het zelf kan. En doe het zelf in alle rust. Als hij het vertrouwd gaat hij echt wel met je mee de trailer op. Dat vertrouwen is er nu niet. Als hij het eenmaal vertrouwd dan zal het steeds sneller gaan.

eva1969

Berichten: 3651
Geregistreerd: 01-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:23

Kijk even op de website van 2moons.nl, als iemand je kan helpen met trailerladen zijn zij het wel.

Insta: ArtbyEvaRoeters

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:24

bobje26 schreef:
Oefenen zonder stang. Hij moet gewoon stilstaan, hij kan vast ook prima stil staan op de poetsplaats.
Misschien moet je gewoon even de wedstrijden buiten de deur uit je hoofd zetten en regelmatig aankoppen en oefenen..

Ik heb ook een merrie die liever niet ging dan wel. Ik heb hier hulp van buitenaf ingeschakeld en die vrouw heeft haar zo goed geholpen en mij ook. Het ging enkel en alleen om pressure en release. Ze hanteert een no cure no pay methode.


Ja het oefenen was meestal zonder stang. Bleef hij altijd netjes staan tot vorige week zondag dan. Afgelopen zondag uiteindelijk ook met rust zonder stang gestaan. Stapje achteruit en dan weer stilstaan en weer een stapje achteruit en zo uiteindelijk er helemaal uit.

Ik ben een afspraak aan het maken die dat inderdaad zo doet, ik ben benieuwd!

Gold <3

Hilary

Berichten: 6894
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:24

In welke regio zit je? Dat helpt met tips geven voor trailerlaadspecialisten :)

Zijn er wedstrijden waar je evt rijdend naar toe kunt? Mocht ie er niet op gaan is er geen man overboord (is er natuurlijk sowieso niet, het is maar een wedstrijd) en kun je toch starten.

Oy with the poodles, already

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:27

Blacky94 schreef:
Alhoewel ik mee ga met bovenstaande, kan het ook niet zo zijn dat het deels met je eigen spanning te maken heeft?


Dat zal vast ergens diep wel zitten maar ik blijf heel rustig en heb veel geduld! Nou denk ik wel dat ik iets voel van als ie staat, snel de stang erachter. Dat hij dat voelt, die spanning.

Gold <3

Sclimpre
Berichten: 3537
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:28

Vrachtwagentje huren? Een vrachtwagen is een andere manier van laden, zo kan je zijn slechte gewoonte van achteruitlopen doorbreken.
Laatst bijgewerkt door Sclimpre op 25-09-19 14:31, in het totaal 1 keer bewerkt

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:28

nine1987 schreef:
Misschien..


Laat je paard eens laden door een wildvreemde en zorg dat jij niet in de buurt bent (afstandje toekijken) Kijk eens wat hij dan doet..


Ja gedaan! Bij de één komt ie net zo ver en bij de ander alleen maar slechter!

Gold <3

imaudy
Berichten: 2681
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Zuid-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:28

Die van mij staat graag scheef in de trailer, anderhalfpaards trailers gaan wel redelijk met laden en rijden, tweepaardstrailers niet.

[o]

Olle

Berichten: 2495
Geregistreerd: 30-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:29

Had je zelf ook veel stress voordat je ging laden?
Je pony kan hierin natuurlijk spiegelen en hierdoor niet meer de trailer in wilde.

Probeer zelf ook rustig te blijven en inderdaad elke stap op de trailer is winst voor de pony.
Zoals het klinkt was je pony op het moment van laden in de freeze fase. Probeer dan vooral niet door te zetten maar even een rondje te lopen met je pony en eventueel beetje grondwerk om de spanning af te vloeien. Als de rust er weer is opnieuw proberen.

Het is natuurlijk beter om een specialist erbij te halen welke je hiermee kan helpen. 2moons is bijvoorbeeld een partij die je kan helpen.

nine1987

Berichten: 7461
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:29

TS je hebt pb..

<3 Wiebe & Sneakers <3

Letizia

Berichten: 11871
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:29

Sowieso doet hij het niet om jou dwars te zitten, blijkbaar wordt hij toch onzeker van de trailer en als je dat niet handig en op de juiste momenten aanpakt, gaat dat niet verbeteren :)
Je stalgenoot is blijkbaar toch niet handig genoeg, hoe goed het ws bedoeld is.
Ik ga met de rest mee: zoek een deskundig iemand die helpt met laden.

Die van mij vind het nog steeds geen groot feest en in het begin kon je daar heel wat tijd zoet mee wezen. Inmiddels kan ik ze voor me uit, alleen, laden, waar ik ook ben. Er is hoop ;)

Eefje_Sammy

Berichten: 75
Geregistreerd: 12-02-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 14:31

Misschien is het handig om meer te oefenen dan alleen de dag ervoor en bijvoorbeeld meerdere keren per week eventjes oefent met het laden.

Sammy 19-05-1984 27-09-2016

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:32

Sussie85 schreef:
Rust en geduld zijn hier de boodschap. Wat er gebeurd is: jij moest op wedstrijd, paard voelt de druk en denkt oei er is iets dat ga ik niet doen. Je zegt dat je zondag weer wedstrijd hebt. Vraag als eerste eens na hoe laat jouw rubriek gepland staat. Je zegt dat hij er met engelengeduld er in 2 uur op staat. Dan ga je 3 uur voordat je op wedstrijd wilt zijn (dus dat je daar met de trailer aan wilt komen voor het aanmelden, losrijden etc.) met hem beginnen om te laden. Zo heb je alle tijd, staat er geen druk achter en mag hij alle tijd nemen om met vertrouwen de trailer in te gaan. Ga er zelf ook zo in staan: al duurt het uren, maakt niet uit, ik wacht wel tot jij (het paard dus) er klaar voor is. Staat hij er verbazingwekkend snel op dan rij je naar de wedstrijd toe en kijk je of er ergens een plekje is waar hij aan de hand kan eten tot het tijd is om op te zadelen. Ook voor de terugweg: laat je niet opjagen. Vertel omstanders die willen helpen dat je het zelf kan. En doe het zelf in alle rust. Als hij het vertrouwd gaat hij echt wel met je mee de trailer op. Dat vertrouwen is er nu niet. Als hij het eenmaal vertrouwd dan zal het steeds sneller gaan.


Ik geef je helemaal gelijk hoor! Dit is ook mijn uitgangspunt. En we blijven ook met engelen geduld staan totdat hij staat. Kan hem moeilijk aan zn lot overlaten op vreemd terein haha. Ik moet aankomende zondag vroeg, ik heb al gevraagd of het later kan zodat we wat meer tijd hebben. Ik probeer er ook zo in te gaan! Het is zo lastig, mijn gevoel die ik uitstraal kan ik natuurlijk niet helemaal uitzetten, gezonde spanning blijft bij je eerste wedstrijd!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:33

Hilary schreef:
In welke regio zit je? Dat helpt met tips geven voor trailerlaadspecialisten :)

Zijn er wedstrijden waar je evt rijdend naar toe kunt? Mocht ie er niet op gaan is er geen man overboord (is er natuurlijk sowieso niet, het is maar een wedstrijd) en kun je toch starten.


Ja! Aankomende zondag is te rijden (wel een uur)..

Oh ja sorry! Noord-Holland!

Gold <3

Josienx
Berichten: 213
Geregistreerd: 30-11-13
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 14:34

Sclimpre schreef:
Vrachtwagentje huren? Een vrachtwagen is een andere manier van laden, zo kan je zijn slechte gewoonte van achteruitlopen doorbreken.


Goede tip! Eens kijken of dat ergens in de buurt te huur is!

Gold <3


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bloempie186, Change3x, Esther_, janneke_S, Mariska_vD, mpc_rijder, Poekkie, Sterre98, truus1957 en 11 bezoekers