Samenwerking levert WK-zilver op voor Oranje tweespannen

Moderators: Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9593
Geregistreerd: 20-04-16

Samenwerking levert WK-zilver op voor Oranje tweespannen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-19 21:03 Tip de Nieuwsredactie

KNHS persbericht
Aangespannen rijden

Op het WK Tweespannen in het Duitse Drebkau hebben de mannen van bondscoach Ad Aarts de zilveren medaille veroverd. Volgens Aarts het resultaat van de teamgeest: “De hele week was er tussen de rijders onderling een bepaalde samenwerking. Dan stijg je boven jezelf uit en dan kunnen er in één keer verrassende dingen gebeuren.” Stan van Eijk won overtuigend de individuele bronzen plak. De gouden medailles gingen, net als in 2017, naar de Hongaar Martin Hölle en zijn landgenoten.

Basis in de dressuur
Het Nederlandse team bestond uit Nederlands kampioen Stan van Eijk, Antonie ter Harmsel en Geert Dijkhof. Het team begon al sterk in de dressuurring. Antonie ter Harmsel reed zijn span naar het beste Nederlandse resultaat met een score van ruim 70 procent. Met 47,51 strafpunten stond hij na de eerste dag op de negende plaats. Stan van Eijk bewees het Nederlandse team eveneens een grote dienst door onder de 50 strafpunten te blijven, goed voor de 15e stek. “Ja, ik piekte op het goede moment”, lacht de bronzen medaillewinnaar na afloop. Na de dressuur stond Oranje al op de voorlopige bronzen plaats.

Sleurwerk in marathon
Van Eijk en Ter Harmsel trokken letterlijk en figuurlijk de Nederlandse kar in de marathon, waar ze knap op de derde en tiende plaats eindigden. “Ik had de marathon zwaar ingeschat, maar ik heb er ’s ochtend een paar gekeken en het viel me mee hoe fit de paarden over de finish kwamen”, vertelt van Eijk. “Het waren hindernissen waar het meer op lengte, kracht en uithoudingsvermogen aankwam. In Nederland rijden we vaak meer op techniek en wat minder in het sleuren en de uithouding.” De hindernissen bleken de rijder uit Schinveld goed te passen; hij schoof door naar de bronzen plek.

Spannende vaardigheid
Geert Dijkhof reed het streepresultaat in de dressuur en de marathon, maar zijn goede vaardigheidsproef had een belangrijk aandeel in het behalen van het team-zilver. “Dat geeft heel veel voldoening”, weet Ad Aarts. “Ik had Geert voor de marathon meegenomen en voor de vaardigheid. Voor de dressuur had ik op de twee anderen gehoopt. Dat kwam ook precies zo uit. De puzzel viel precies in elkaar. Bij kampioenschappen gebeurt er altijd wel eens wat, maar vandaag bleek deze opstelling achteraf de juiste keuze.” Stan van Eijk liet iedereen nog schrikken in zijn vaardigheidsproef. “Ik maakte me vooraf over één poort zorgen, omdat ik een ervaren span heb en als die een poort voor zich zien, trekken ze er automatisch naar toe.” Maar er gebeurde precies waar Stan vooraf beducht op was geweest. “Ik rijd van 10 naar 11 en vanuit poort 10 stond poort 16 er recht voor. En ik kachel daar gewoon overheen, een domme actie. Ik dacht vooraf ‘daar moet ik oppassen’, maar het liep misschien te goed, zodat ik toch even niet goed heb opgelet. Het gebeurde heel vlug! Dat was wel jammer, het werd even extra spannend, want toen moest ik tien strafseconden goedmaken.” Maar dat lukte Van Eijk en het brons was zeer verdiend voor hem.

De Hongaar Martin Hölle, winnaar van de dressuur en de marathon, verspeelde in de vaardigheid zijn hele ruime voorsprong die hij had op de nummer twee, WK-organisator Sandro Koalick. Hij verwees de Duitser uiteindelijk met slechts 0,68 strafpunten verschil naar het zilver.

Trotse bondscoach
De teamopstelling van Ad Aarts pakte goed uit. “Deze menners waren voor mij de beste keuze om het hoogst haalbare te halen. En dan is het voor een coach prettig als het ook nog zo is”, vertelt Aarts trots na afloop van de huldiging. “We hadden van tevoren gehoopt op brons. Het is zilver geworden, maar dit voelt als goud natuurlijk!”

Uitslagen WK Tweespannen
Individueel klassement
1. Martin Hölle (HON) – 148,81
2. Sandro Koalick (DUI) – 149,49
3. Stan van Eijk – 155,33
9. Antonie ter harmsel – 163,97
16. Geert Dijkhof – 169,54
21. Raymond Letteboer – 171,26
59. Carlo Vermeulen – 195,95
82. Theo Timmerman - EL

Landenklassement
1. Hongarije – 307,22
2. Nederland – 310,32
3. Duitsland – 312,55

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


2span
Berichten: 37
Geregistreerd: 20-08-11
Woonplaats: midden nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-19 14:04

Gefeliciteerd! Wat een mooie prestatie van Van Eijk, heel knap. Ik denk het maximaal haalbare voor het paardenmateriaal dat hij ter beschikking heeft, super gedaan!

Ook mooi om het team van Nederland weer een keer op het podium te hebben staan, ook het maximaal haalbare denk ik. Al hebben ze hier wel gelukt gehad. Het beste land had namelijk niet het beste team. De bondscoach van Duitsland heeft een grote fout gemaakt. Als niet Lorcher maar Warneck in het team had gezeten dan waren ze wereldkampioen geweest met het team met 2 punten voorsprong! (verschil van 7 punten met hun huidige score, op zich was het al een vreemde samenstelling want Warneck is de vice-wereldkampioen van 2013 en 2017 en beste Duitser in 2015).

Ik denk dat onze bondscoach een goed team heeft samengesteld, de laatste twee WK’s is er vaak te veel misgegaan, zie schijngedrukt deel hieronder. En als iets vaak gebeurd is het vaak geen toeval. Het huidige niveau van de tweespanrijders is denk ik niet beter dan twee of vier jaar geleden. Wel wordt er nu maximaal gepresteerd en bij de vorige WK’s bezweken onder de druk misschien. In elk geval werd het niveau toen niet gehaald en nu overtroffen. Nogmaals een knappe prestatie!
2011: 1e – Leyten(5e), Verstappen(19e) en Engbers(3e)
2013: 3e – Leyten(18e), Verstappen(20e) en Vermeulen(13e) (beste NL: Engbers op de 9e plaats)
2015: 10e – Verheijen(37e), Ter Harmsel(25e) en Vermeulen(41e) {Verheijen herstelde parcoursfout}
2017: 10e – Verheijen(56e), Engbers(EL) en Van Eijk(8e) {Verheijen valt van de koets en Engbers eruit gehaald door bloed)}
De twee fouten van Verheijen kon Bondscoach De Ruijter destijds niet opvangen met de andere rijders.


Ik denk dat we allemaal hopen dat onze mooie sport groeit. De publicaties over het WK waren eentonig en beperkt. Daarnaast mis ik achtergrond verhalen, iets wat wel nodig is denk ik. Even wat voorbeelden en alleen over dit WK:
1. Chester Weber die naar huis is gegaan(of gestuurd). Er gaan de vreemdste verhalen de ronde maar de meest gehoord is dat James Miller graag(of ten koste van alles) als laatste wilde starten in de dressuur. Bondscoach Weber had deze plaats aan Jacob Arnold gegeven. Miller is daarop bij de landenavond verhaal gaan halen, samen met coach Excel, en dit liep uit de hand. Er schijnt politie en ambulance bij geweest te zijn. Weber is de rest van het toernooi niet aanwezig geweest. De meeste mensen verwachten een schorsing voor Miller maar het hele fijne weet ik er niet van. Het is trouwens wel mooi dat heel veel geld niet eindigt in resultaten. Miller reed met het wedstrijdspan van Excel(uit zijn vierspan dus) en reed niet eens onder de 50 punten in de dressuur en is als 32ste geëindigd.
2. Waarom reden er geen Belgen op dit WK?
3. Timmerman vergeet een verplichte doorgang in het B-traject?! Hoe kan dat toch?
4. Mooi dat Van Eijk een paard mocht lenen van Couwenberg, dat mag wel wat meer in de publiciteit komen denk ik. Door paarden te delen kan ons land beter presteren tegen de, over het algemeen, rijkere landen zoals Duitsland, Hongarije en Amerika.
5. Waar waren de broertjes Lazar dit jaar? Vilmos wereldkampioen in 2015 en 5e in 2017 en Zoltan 2e in 2015, twee echte grootheden in het tweespan rijden met veruit de meeste titels zowel individueel als met het team!
6. Wat is er dit WK gebeurd met Beat Schenk, winnaar van het brons in 2017. Twee van de drie paarden zijn hetzelfde en eindigt nu in het midden van het veld als 44ste.

Is de sport echt te klein voor simpele journalistiek of ben ik de enige die dat leuk zou vinden?

ardo_iggy

Berichten: 3019
Geregistreerd: 05-12-05
Woonplaats: De hel op aarde.

Re: Samenwerking levert WK-zilver op voor Oranje tweespannen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-19 07:42

Hoeveel verschil had het ook gemaakt als Sandmann in het team had gezeten?
Lorcher heeft dit jaar al niet veel klaar gemaakt dacht ik.

En ik ben van mening dat de sport slechter presteert als een aantal jaar geleden en de 2 spannen zijn nooit al heel bijzonder geweest.
Zelfs wedstrijden van vorige eeuw waren niet al erg spectaculair om te zien en waren al van slechtere kwaliteit van rijden dan de 4 spannen en pony's.

Ik vind trouwens het gehele rijden van de afgelopen jaren flink achteruit gegaan is met wat het niveau geweest is en dan alle rubrieken.

2span
Berichten: 37
Geregistreerd: 20-08-11
Woonplaats: midden nederland

Re: Samenwerking levert WK-zilver op voor Oranje tweespannen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-19 12:28

Ik heb het eens nagerekend. Best interessant eigenlijk.
Uitgaande van een team waarin S Koalick zit. Hij werd met 6 punten voorsprong Duits kampioen en stond bij niemand ter discussie, Lochner werd daar overigens 11de. Dennis Sneiders wint de marathon maar mocht niet naar het WK. In elk geval een aparte selectie.
Met S Koalick in het team heb ik diverse opties berekend. In maar liefst 14 gevallen had een ander team een betere score dan het huidige team van Koalick, Schwitte en Lochner. In 12 gevallen daarvan had dit zilver opgeleverd en in 5 samenstellingen tot team goud. De laagste score zou zijn gemaakt door Koalick, Schwitte, Freund met 301,06 punt, ruim 6 punten beter dan de Hongaren en 11,5 punt beter dan de score die ze nu hebben gemaakt.
De combinatie Koalick en Warneck zouden samen al goed zijn voor teamzilver, dus het derde teamlid naast deze twee heeft geen invloed op zilver. Kolalick en Warneck zouden met zowel Sandman, Schwitte als Freund wereldkampioen zijn geweest. Koalick en Freund zouden daarnaast ook wereldkampioen zijn geworden in combinatie met Schwitte of Sandmann.

Kortom Duitsland zou met 5 teams wereldkampioen zijn geworden en met 12 samenstellingen teamzilver hebben gehad!

Over het niveau ben ik het niet met je eens. Dat is al jaren heel constant, nu zijn er (gelukkig) geen fouten gemaakt en op het belangrijkste moment is het maximale eruit gehaald. Erg knap!
Of het niveau over de gehele linie is gedaald betwijfel ik ook. De dressuur- en vaardigheid is in elk geval vele malen technischer geworden en ik denk dat de marathon ook veeleisender is.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ashley5, Ashleytjuhh, BalouArera, CoonArt, criollo_yess, Facebook, hasufel, NailB, Sanne_zepp, stalxpaard, sterregoud, Varekaj en 22 bezoekers