Thomas Baur: geen vertrouwen in FEI Dressage Committee

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 37836
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Thomas Baur: geen vertrouwen in FEI Dressage Committee

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-21 19:20 Tip de Nieuwsredactie

*Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: ©: Richard Juilliart /FEI.


Thomas Bauw, directeur show van het Globad Dressage Festival in Wellington en verscheidende CDI's in de VS en Europa, heeft zich per direct teruggetrokken als vice voorzitter van de International (Equestrian) Event Organizers Association (IEOA).
.
Hij legt uit dat hij geen vertrouwen heeft in het nieuw gevormde FEI Dressage Committee, dat onder leiding staat van de nieuw gekozen voorzitter Maribel Alonso.

Onze stem wordt niet gehoord
Baur diende zijn ontslag als vice voorzitter van de EO (Event Organizers) en voorzitter van de DO (Dressage Organizers) op 22 november 2021 in per brief.

"Na 18 jaar bij de DO/AIDEO, en bijna even lang in EO/IEOA, is het voor mij tijd geworden om verder te gaan en mijn energie ergens anders in te steken", schreef hij. "In de afgelopen jaren is de stem van de Dressage Organizers Club niet gehoord. Onze gekozen vertegenwoordiger en het voorstel voor de organisatorenvertegenwoordiger in het Dressage Committee werd afgewezen door de FEI."

In 2019 verwelkomde het FEI Dressage Committee dressuurruiter Patrik Kittel (Zweden) als vertegenwoordiger van de Show Organizers (door zijn connectie met CDI Stockholm). De EO heeft het Luxemburgse jurylid en organisator van CDI Leudelange, Christof Umback voorgesteld als hun voorkeur, maar hij verloor van Kittel.

Alonso, pion in de ivoren toren van Lausanne
Baur wil zichzelf losmaken van de EO, die de FEI moet dienen door middel van een memorandum van overeenstemming. Om vrijuit te kunnen spreken en in het belang van de sport te kunnen handelen, mogelijk tegen de agenda van de FEI in, heeft Baur zich teruggetrokken uit zijn twee posities.

Baur heeft geen vertrouwen in het nieuw gekozen FEI Dressage Committee, dat wordt geleid door het Mexicaanse jurylid Maribel Alonso. Hij denkt dat zij een pion is voor FEI-voorzitter Ingmar de Vos.

"We zitten opnieuw in dezelfde situatie, met een nieuwe voorzitter die een bureaucraat is, en onderdeel van de ivoren toren Lausanne", schrijft Baur. "Het is me heel duidelijk dat dressuur, maar ook de paardensport in het algemeen, te maken krijgt met uitdagingen die ze niet aankunnen."

Baur gaat verder: "Ik weet zeker dat het voor dressuur nog slechter wordt. Nu ik me terugtrek, ben ik vrij om kritiek te leveren op het Dressage Committee, en de FEI. Nu is dat niet mogelijk, door het memorandum van overeenkomst met de FEI."

FEI Dressage Committee - Task Force - FEI Dressage Committee
In 2008 hield de voorzitter van de FEI, Prinses Haya, grote schoonmaak, door het ontslag van het Belgische jurylid Mariette Withages af te dwingen, als voorzitter van het FEI Dressage Committee. In diezelfde trend namen DC-leden Truppa (Italiaans jurylid), Dieter Schüle (Duits jurylid) en Monica Theodorescu (vertegenwoordiger van de ruiters) ontslag. Het argument luidde toen dat er teveel juryleden in het FEI Dressage Committee zaten, die de sport in één richting stuurden.

Haya richtte een "Ad Hoc werkgroep" op, om het Dressage Committee te vervangen. Deze werd gewijzigd in de "Task Force" in 2009. De Task Force werd geleid door Frank Kemperman (Nederland), samen met Richard Davison Riders (GB, vertegenwoordiger van de ruiters), Robert Dover (VS, vertegenwoordiger van de trainers), Alain Franqueville (Frankrijk, voorzitter van de chefs d'equipe), Elisabeth Max-Theurer (Oostenrijk, vertegenwoordiger van eigenaren) en Katrina Wüst (Duitsland, vertegenwoordiger van de juryleden).

Op de Algemene Vergadering van de FEI in 2009 werd een nieuw FEI Dressage Committee gekozen. De voorzittersstoel was gereserveerd voor Frank Kemperman, terwijl de andere posities altijd voor termijnen van vier jaar waren. In 2009 kreeg Kemperman gezelschap van Thomas Baur (vertegenwoordiger van de organisatoren), David Hunt (vertegenwoordiger van de trainers), Margit Otto-Crepin (vertegenwoordiger van de ruiters), Elisabeth Lundholm (vertegenwoordiger van de chef's d'equipe) en Anne Gribbons (vertegenwoordiger van de juryleden).

Teveel juryleden?!
Dit jaar moest er een nieuwe voorzitter gekozen worden, want de termijn van Kemperman was na 13 jaar ten einde. Hij werd twee keer herkozen voor een nieuwe termijn van vier jaar.

Het nieuwe FEI Dressage Committee krijgt jurylid Maribel Alonso als voorzitter. Zij won de verkiezing tijdens de Algemene Vergadering 2021 van de FEI, met 69 stemmen. Ze nam het op tegen Martin Richenhagen (Duitsland), die 24 stemmen kreeg en Ulf Helgstrand (Denemarken), die 9 stemmen kreeg. 102 nationale federaties dienden hun stem in.

Baur wilde dat Martin Richenhagen de nieuwe voorzitter van het FEI DC zou worden. "Martin is onafhankelijk, en hij meent wat hij zegt. Dat zou de professionele benadering zijn, maar nu hebben we een bureaucraat", vertelt hij aan Eurodressage. "In 2019 werd Umbach afwezen door het Dressage Committee, omdat ze naar eigen zeggen geen drie juryleden in het DC konden hebben. Nu, twee jaar later, is het geen probleem dat er drie juryleden in het Committee zitten. De laatste keer dat een jurylid voorzitter was, liep uit op een ramp."

Alonso zal het huidige Dressage Committee leiden, dat bestaat uit jurylid Peter Storr (GB, vertegenwoordiger van de juryleden), jurylid Irina Maknami (Rusland, vice voorzitter), Monica Theodorescu (Duitsland, vertegenwoordiger van de trainers), Patrik Kittel (Zweden, voorzitter van de organisatoren) en Beatriz Ferrer Salat (Spanje, vertegenwoordiger van de ruiters).


Afbeelding


Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amber_anne, axel_1997, Fenn, Freyr, Gooiske, janneke584, Juut, lies_sparkle, Neon, PetalBot, Piej, Radian6, sorayamagic2, Sterrendief, storm666 en 22 bezoekers