Vrouwenhart

Moderators: Mjetterd, Giolli, ynskek, Dani, Sica, Polly, Ladybird, Hanmar

 
 

proudmama

Berichten: 1465
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Assendelft

Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-20 00:34

Afbeelding

Omdat er hier op bokt ook best wel wat vrouwen zitten in een leeftijdscategorie die volgens de laatste wetenschappelijke artikelen in de gevarenzone zitten, wil ik ook hier maar wat aandacht vragen en een waarschuwing afgeven over het vrouwenhart.
Er is een facebook forum met allemaal lotgenoten die elkaar steunen ondersteunt door Hartenraad.
Goed waar zal ik beginnen ...
Al vele jaren had ik een hoge bloeddruk 180/100 waar eigenlijk door artsen niets aan gedaan werd, ja ik had een stressvolle baan maar verder eigenlijk geen problemen.
Ook in mijn twee zwangerschappen had ik veel moeten rusten en zoutloos eten ivm hoge bloeddruk.
In 2010 werd ik voor 100% afgekeurd, lichamelijk en geestelijk aan het einde van mijn latijn en veel artose klachten.
In 2012 zat ik op een avond rustig op de bank toen ik het gevoel had dat ik een snoepje heel ingeslikt had en deze vast zat in mijn slokdarm. Alleen .. ik had niets gegeten of gedronken. Ik ben naar bed gegaan maar mijn man wist mij ervan te overtuigen de volgende dag naar de huisarts te gaan, al had ik zonder klachten heerlijk geslapen.

Ik werd doorgestuurd naar de eerste harthulp waar ik gezien werd door een verpleegkundige , wat testjes kreeg en naar huis gestuurd werd met een bak vol medicijnen volgens protocol...
Na 6 weken kon ik bij de cardioloog terecht die mij vertelde dat ik volgens de richtlijnen de eerste tienjaar geen kans had op een hartinfarct.
Nou geweldig, pillen aan de kant en verder met mijn leven.
Overigens ben ik niet te zwaar, rook niet , eet gezond maar bewoog matig .
In 2015 en begin 2016 kwamen er in een half jaar tijd 3 geliefde personen vrij onverwacht te overlijden en had ik het gevoel dat er een zandzak op mijn borst lag.
Ook had ik wat pijn tussen mijn schouderbladen maar ach, ik heb artrose in mijn wervels en dat ik erg kortademig was als ik de trap opliep kwam door een slechte conditie.

En weer was het mijn echtgenoot die vond dat ik naar de huisarts moest omdat ik steeds minder kon zonder te hijgen en te zweten.
Dat werd weer rondje huisarts, cardioloog en nu veeeel onderzoeken tot een hartcatheterisatie aan toe.

En tja tot mijn ongelooflijke verbazing bleek mijn linkerkransslagader voor meer dan 90% dicht te zitten.
Ik geloofde mijn oren niet!! Ik fietste de heuvels nog op , had alleen een klein beetje pijn , misschien door andere oorzaken en nu een dreigend hartinfarct |o

Er werd gesproken over een by-pass operatie maar gelukkig liep het goed af met twee stents.

Moraal van dit verhaal: Het blijkt dat vrouwen heel andere klachten hebben dan mannen met vergelijkbare hartklachten.
Vaak is het alleen af te leiden aan vage klachten, niet eens tegelijk en daarom zo gevaarlijk, maar WEL veel afwijkende bloedwaarden zoals hogere bloeddruk, hoger cholesterol ( heeft bijna iedere vrouw na de overgang) en wat overgewicht.

Ook blijkt nu dat moeilijke zwangerschappen met hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en vaak miskramen een voorbode te zijn van problemen later!

Ik ben lid van vrouwenhart en heb mij ten doel gesteld voorlichting te geven , zo breed mogelijk, om vrouwen te redden van een vroege dood door hartstilstand.
Ken je getallen , weet je bloedwaarden en let op jezelf, beter te vaak naar de huisarts dan te laat, en denk niet mij overkomt dat niet ik leef gezond, dat deed ik ook !

Bovenstaande tekening is gemaakt door Oud- cardiologe Harriette Verweij voor vrouwenhart.

Bedankt voor het lezen en vragen staat vrij !!


Mijn lijfspreuk:
Als ik iets doe, dan doe ik het goed, anders begin ik er niet aan !


Blussem
Berichten: 1556
Geregistreerd: 11-03-19

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 01:04

Mooi,

Toch snap ik niet de paniek. Gemiddeld worden wij vrouwen al doorgaans ouder dan mannen }:) dus in die zin doen we blijkbaar al iets erg goed O:)

proudmama

Berichten: 1465
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-20 01:24

Nou je schrikt als je eens wist hoeveel vrouwen hartfalen hebben en met medicijnen (met veel bijwerkingen) de dag door moeten komen en ouder worden.
En op zich is er geen paniek hoor, maar er is nu een heel groot onderzoek opgezet om de verschillen tussen mannen en vrouwen te onderzoeken.
Sommige medicijnen blijken ook heel andere uitwerkingen te hebben bij mannen en vrouwen.
Overigens zijn ze nu ook al meteen een onderzoek gestart mbt covid19 ook daar zijn in behandeling verschillen gevonden.
Het vervelende is alleen dat er meer mannen proefpersoon willen zijn dan vrouwen en ze zo ook veel moeite hebben om de verschillen te onderzoeken.


Mijn lijfspreuk:
Als ik iets doe, dan doe ik het goed, anders begin ik er niet aan !

LuffB

Berichten: 1102
Geregistreerd: 07-02-08
Woonplaats: nabij Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 03:09

proudmama schreef:
Het vervelende is alleen dat er meer mannen proefpersoon willen zijn dan vrouwen en ze zo ook veel moeite hebben om de verschillen te onderzoeken.


Misschien dat dit ook komt omdat sommige eisen waar vrouwen aan moeten voldoen ala test persoon sowieso niet van toepassing zijn voor mannen? Weet niet hoe dat met dit onderzoek zit, maar de meeste medische onderzoeken willen graag vrouwelijke testpersonen die of geen anticonceptie gebruiken (denk aan pil of spiraaltje) of al in de overgang zijn. Mannen hebben deze twee eisen niet en zijn dus eerder geschikt.


Wat betreft het topic, goed dat er extra aandacht aan wordt gegeven. Ik snap niet dat iemand dit paniek noemt. Weten wat symptomen zijn die vaak over het hoofd worden gezien of anders zijn dan het verhaal dat vaak naar buiten wordt gebracht is toch juist goed? Wat heeft het feit dat vrouwen ouder worden dan de mannen daar mee te maken?

Kentucky van Equi Center
Yes we Ken

Jennyj01
Berichten: 4807
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 06:25

Interessant. Toevallig ben ik zelf net bij een cardioloog geweest gespecialiseerd in vrouwen. Dat is heel andere koek dan wat ik gewend ben.

Doubtless

Berichten: 6868
Geregistreerd: 29-12-10

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 07:26

Dankjewel voor het delen van jouw verhaal. Je hebt een mooi doel gesteld en ik weet zeker dat er iemand baat gaat hebben bij jouw post +:)+

De truttigste blog ooit :)F

      Sometimes the things you cannot change ends up changing you.

_San87_
BKB 2021 winnaar 2D

Berichten: 28647
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 07:45

Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt. De symptomen van een hartinfarct bij vrouwen is wel echt heel erg onduidelijk zeg, als ik zonder context de sympyomen zou lezen, zou ik aan een verkoudheid/griep denken.

Ik heb wel eens nagedacht over meedoen aan onderzoeken. Maar ik durf niet zo goed. Vaak mag je ook geen anticonceptie nemen. En dat doe ik wel.

Anoniem

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:41

Wel gek dat je met anticonceptie niet in aanmerking komt voor medisch onderzoek. De meeste vrouwen gebruiken anticonceptie en deze groep kan toch niet zomaar uitgesloten worden? Juist goed om te weten hoe het lichaam reageert icm anticonceptie.

Ik ben toen ik 19 was een keer naar de cardioloog geweest. Wat onderzoekjes gedaan, geen idee meer wat. Zag er toen goed uit. Had ook klachten zoals snel adem te kort (heb ik nog steeds). Een van mijn ouders had een aangeboren afwijking dus dat hadden ze bij mij ook onderzocht. Gelukkig heb ik dat niet.

Goed dat je hier aandacht aan schenkt ts! En hoe voel jij je nu?

Doubtless

Berichten: 6868
Geregistreerd: 29-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:43

brokjes schreef:
Wel gek dat je met anticonceptie niet in aanmerking komt voor medisch onderzoek. De meeste vrouwen gebruiken anticonceptie en deze groep kan toch niet zomaar uitgesloten worden? Juist goed om te weten hoe het lichaam reageert icm anticonceptie.


Je hebt helemaal gelijk. Maar door bijwerkingen van de anticonceptie is het onderzoek doen lastiger en daardoor commercieel minder interessant -O-

De truttigste blog ooit :)F

      Sometimes the things you cannot change ends up changing you.

Stripe000
Berichten: 389
Geregistreerd: 02-06-15
Woonplaats: Oisterwijk

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:45

Goed dat je hier aandacht aan besteed op bokt!
Ik heb er dagelijks mee te maken, werk als gespecialiseerd verpleegkundige hartrevalidatie.
Ik lees graag mee met jullie ervaringen

Alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee...

Cookies
Berichten: 5979
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: Tuinzania

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:50

Wat een goed en handig plaatje. Ik zie migraine er ook tussen staan als risicofactor, is dat vanwege de medicatie die daar bij hoort?

Come over to the dark side, we have cookies!

secricible

Berichten: 23065
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:50

Heel goed dat je dit benoemd! Er zijn helaas veel artsen die hierin de vrouw niet serieus nemen en dit niet meenemen.

Overigens gaat dit veel verder. Onze wereld is ingericht op de gezonde gemiddelde jonge man. En de vrouw is hierin erg vergeten. Wist je dat vrouwen ernstigere auto-ongelukken krijgen dan mannen als zij rijden? Omdat de veiligheidssystemen zijn gebouwd op lengte en gewicht van de gemiddelde man en dus nadelig uitpakken voor vrouwen. Veel rekenmodules in de medische wetenschap zijn gebaseerd op de lichaamssamenstelling van de gemiddelde jonge man.

Sekse-specifieke zorg zou echt veel meer in the picture moeten komen.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

Atalja

Berichten: 710
Geregistreerd: 27-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:51

Mijn moeder overleed plotseling, na onderzoek bleek dat ze al langer hartproblemen had, zonder het uberhaubt te weten. Ja daar ga je dan, tijdens een spelletje doen....

Bonnie Lass | Merrie | 18.03.2006 | Vosbont
Dirkje | Reu | x Chihuahua | 01.08.2018 | Zwartbont
Matisse | Reu | Border Collie | 18.09.2020 | Tricolor

Ibbel

Berichten: 42336
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:53

Tot voor kort waren zelfs de proefdieren bij het (verplichte) proefdieronderzoek bij medicijnontwikkeling alleen maar mannetjes.

https://www.socialevraagstukken.nl/gend ... hartfalen/

Gelukkig is er een beweging aan het ontstaan onder artsen en onderzoekers om deze genderongelijkheid te gaan bestrijden en is er een Nederlandse Vereniging Gender en Gezondheid. Wat er zijn bij heel veel aandoeningen verschillen tussen mannen en vrouwen, niet alleen bij hart- en vaatziekten.

Een club die het breder trekt is Women Inc. Die nemen ook meteen werkgelegenheid ed mee:

https://www.womeninc.nl/

Dorus
Berichten: 12019
Geregistreerd: 06-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 09:55

Ik wist dat er verschil in symptomen was, en dat hartkwalen bij vrouwen vaak niet herkend worden, maar was niet op de hoogte van de details. Dankjewel voor het delen!

neetoch
Berichten: 555
Geregistreerd: 16-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:16

Inderdaad goed van je dat je dit op bokt zet.

Ik ben dan helaas zo een ervaringsdeskundige; Ik was 39 toen de ellende begon. ik zit nu 8 jaar aan de medicatie en ik ben bijna 2 jaar bezig geweest bij huisarts keer op keer om maar een onderzoek in het ziekenhuis te krijgen. Het was stress zei de ha. Tot ik na 1,5 jaar zo vreselijk kwaad werd dat ik hem met mijn benauwde lijf (zat geen kracht meer in dus kan je nagaan) naar de keel vloog. En het werd dus de longarts in eerste instantie, maar toen die mijn hart op de longfoto zag, was het holletje naar de cardioloog die zij maakte, knap verontrustend te noemen, ondanks dat ik het zelf toen toch wel wist dat het mijn hart was...

Ik moet zeggen dat ik er een kluizenaar van ben geworden. Je ziet er zo gezond uit volgens velen, maar die weten niet wat jij moet doen en vooral laten, om je dingen te kunnen blijven doen. En na al die jaren, ga ik het niet eens meer uitleggen als ik die gezichten zie met de "ja, ja , het zal wel blik" erop te lezen.

Ook merk ik dat ik erg vroeg oud ben geworden; 8 jaar medicatie en dan vooral de plaspillen, maken dat mijn benen toch wel goed kapot aan het gaan zijn en het vocht er steeds slechter uit wil, om over afgestorven zenuwen, kunstklapper in de mond (ik heb dus mijn prachtige mond met tanden in de eerste 2 jaar letterlijk kapot gebeten. Ik heb zoveel druk op mijn gebit gezet om de pijn te verbijten, dat ze achter elkaar afbraken), de ademhaling van een oud paard hebben en de vele rest nog maar te zwijgen... Maar he ik ben er nog zullen we maar zeggen.

Maranta

Berichten: 11556
Geregistreerd: 17-07-08

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:22

Goed dat je dit op bokt zet.

Mijn zusje was 15, toen zij een hartinfarct kreeg (ten gevolge van een vitamine d tekort). Maar is toendertijd naar huis gestuurd met een hyperventilatie. Aantal week later konden ze op de scans toch zien, dat het een infarct is geweest. Gelukkig kunnen vrouwen er zo goed van herstellen, dat je er niks meer van ziet. Maar wel in 1 klap haar conditie kwijt.

Nu is mijn zusje al bekend met hartafwijkingen, maar dit had voorkomen kunnen worden zei de cardioloog. Hij is toen gelijk al zijn patiënten gaan controleren op vitamine d te korten.

neetoch
Berichten: 555
Geregistreerd: 16-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:24

Cookies schreef:
Wat een goed en handig plaatje. Ik zie migraine er ook tussen staan als risicofactor, is dat vanwege de medicatie die daar bij hoort?Ik heb in die eerste 2 jaar dat ik dus nog niet serieus werd genomen, na het eerste jaar op een gegeven moment van ellende van die migraine pillen gehaald bij dokter.

En voor het minste allergie zalfje kreeg je ik weet niet hoeveel uitleg op papier mee, maar met die pillen helemaal niks. En ik vroeg nog kan ik die gewoon nemen, terwijl ik nog moet auto rijden? (ik moest de paarden nog gaan voeren namelijk) Ja hoor geen probleem zeiden ze nog in de apotheek...

Ik heb toen (dat is achteraf pas allemaal goed duidelijk geworden) een hartaanval op stal gehad...

En toen ik eindelijk wel bij de cardioloog zat dit toch eens aangekaart en die bevestigde dit dus direct als zijnde een hartaanval. Het schijnt dus dat als je al hartproblemen hebt en je dus migrainepillen neemt, dit een hartaanval kan triggeren.

fjordjes

Berichten: 9539
Geregistreerd: 03-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:26

neetoch schreef:
Cookies schreef:
Wat een goed en handig plaatje. Ik zie migraine er ook tussen staan als risicofactor, is dat vanwege de medicatie die daar bij hoort?Ik heb in die eerste 2 jaar dat ik dus nog niet serieus werd genomen, na het eerste jaar op een gegeven moment van ellende van die migraine pillen gehaald bij dokter.

En voor het minste allergie zalfje kreeg je ik weet niet hoeveel uitleg op papier mee, maar met die pillen helemaal niks. En ik vroeg nog kan ik die gewoon nemen, terwijl ik nog moet auto rijden? (ik moest de paarden nog gaan voeren namelijk) Ja hoor geen probleem zeiden ze nog in de apotheek...

Ik heb toen (dat is achteraf pas allemaal goed duidelijk geworden) een hartaanval op stal gehad...

En toen ik eindelijk wel bij de cardioloog zat dit toch eens aangekaart en die bevestigde dit dus direct als zijnde een hartaanval. Het schijnt dus dat als je al hartproblemen hebt en je dus migrainepillen neemt, dit een hartaanval kan triggeren.


Ben ik wel benieuwd om welke migraine medicatie gaat, triptanen of bèta blokkers? Heb ze beide gehad.

Robijntjah

Berichten: 18701
Geregistreerd: 03-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:26

secricible schreef:
Heel goed dat je dit benoemd! Er zijn helaas veel artsen die hierin de vrouw niet serieus nemen en dit niet meenemen.

Overigens gaat dit veel verder. Onze wereld is ingericht op de gezonde gemiddelde jonge man. En de vrouw is hierin erg vergeten. Wist je dat vrouwen ernstigere auto-ongelukken krijgen dan mannen als zij rijden? Omdat de veiligheidssystemen zijn gebouwd op lengte en gewicht van de gemiddelde man en dus nadelig uitpakken voor vrouwen. Veel rekenmodules in de medische wetenschap zijn gebaseerd op de lichaamssamenstelling van de gemiddelde jonge man.

Sekse-specifieke zorg zou echt veel meer in the picture moeten komen.


Onwijs waar.

Mijn moeder is een paar jaar geleden ook van de ene op de andere dag zwaar hartpatiënt geworden (op papier dan van de ene op de andere dag ;) ).
Zij kreeg medicatie en kwam er na ruim een jaar pas achter (na vele nare bijwerkingen) dat de dosering gebaseerd was op een inderdaad man van middelbare leeftijd en bouw terwijl mijn moeder sowieso al een been mist dus de bloedsomloop mist gewoon best een stuk :+

Dan zakt je broek toch af.

neetoch
Berichten: 555
Geregistreerd: 16-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:29

@fjordjes. Zullen de triptanen wel zijn geweest bij mij, want beta blokkers slik ik al 8 jaar nu en daar heb ik dan weer niks van. Maar ik heb na 9 jaar natuurlijk geen idee meer wat die pillen precies bevatten aan werkzame stoffen. Ik wist weer niet dat je beta blokkers kan krijgen tegen migraine?

Cookies
Berichten: 5979
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: Tuinzania

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:43

Ja betablokkers wordt nogal eens voorgeschreven om aanvallen te voorkomen. Ik heb dat ook geprobeerd, maar kreeg oorsuizen van die pillen. (is nooit meer helemaal weggegaan)

Come over to the dark side, we have cookies!

Pandora2
Berichten: 15781
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:43

Bedankt om dit te delen en onder de aandacht te brengen.

Bij mijn oma kwamen ze er bij een groot infarct in het ziekenhuis achter dat ze voordien al minstens 7 kleinere infarctjes had.
De huisarts had het destijds nooit nodig gevonden haar door te sturen voor verder onderzoek en ze moest maar een Dispril nemen als ze zich weer zo voelde.
Let wel, dit is 20 jaar geleden. Maar toch...

proudmama

Berichten: 1465
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-20 10:48

Bedankt voor jullie positieve reacties !
Over de vraag over migraine, vaak is migraine een aanval van vaatkrampen van de hersenen. En als je in je hoofd problemen hebt met de bloedvaten is het logisch dat je het ook ergens anders in je lichaam kan hebben.
Ik had in mijn verhaal nog niet verteld dat veel vrouwen problemen hebben in de haarvaten van het hart inplaats van alleen de grote kransslagaders.
Helaas is dit nergens in geen enkel onderzoek terug te vinden, maar heel veel vrouwen zitten met krampaanvallen , pijn op de borst hierdoor en kortademigheid.

Op zich gaat het wel goed met mij. Ik blijf af en toe zo als hierboven beschreven krampaanval krijgen , heb helaas veel bijwerkingen van de medicijnen en blijf ( en dat zal altijd wel zo blijven denk ik) toch altijd wat angstig “ wanneer gebeurt er plotseling weer wat, de vorige keer heb ik ook niets gemerkt dat er wat mis is”
Natuurlijk sta ik onder controle maar alleen met een hartcatheterisatie kwamen ze er achter.
Zoals ( blijkt) heel veel vrouwen verdraag ik geen statines ( cholesterolverlagers) en gebruik daarvoor een natuurlijke statine Rode Gist Rijst. Mijn huisarts staat hier achter want de waarden zijn met de helft gedaald maar volgens de cardioloog niet genoeg, echter... kwaliteit van leven vind ik ook belangrijk , en als ik niet meer kan lopen van de pijn, is dat geen leven.
Oja en over betà-blokkers die krijg je juist als hartpatiente voor ontspanning van de vaten.


Mijn lijfspreuk:
Als ik iets doe, dan doe ik het goed, anders begin ik er niet aan !

Boheme

Berichten: 1651
Geregistreerd: 05-04-05
Woonplaats: Dordrecht

Re: Vrouwenhart

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-20 10:58

Hier 1 van die vrouwen.. altijd de perfecte bloeddruk gehad, beweeg genoeg, rook weinig, drink niet, eet gezond.. 6 weken terug enorme hoofdpijn, moe en pijn aan de rechterborst, test corona, negatief, hoofdpijn bleef. Het viel mijn zoon op dat de aders is mijn ogen steeds sprongen.. toch huisarts gebeld kom maar.
Bij huisarts bloeddruk 220/110. Meteen naar het ziekenhuis bestuurt, conclusie hartinfarct, godzijdank met heel weinig schade, volgende week weer een ct scan want we weten niet waar het vandaan kwam.

Nou is mijn vader op 50 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartinfarct, maar ik werd al zeer streng in de gaten gehouden, en dan toch dit.

Ook ik had geen typische klachten.
We eten ook niet wanneer ik het infarct heb gehad, kan maanden terug zijn of 6 weken geleden.
Laat je aub goed onderzoeken.

[o]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 92Michelle, beestenfreak, Duhelo, Ginny135, GrapeshotBot, henshem, horssie, Ine23, Jooytjee, Kimmie25501, leonie1988, love_juliet, s_casper en 98 bezoekers