Nog meer mensen met neurologische schade die rijden?

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Shadow0

Berichten: 37584
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Nog meer mensen met neurologische schade die rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-19 13:15

Hmm. Ik denk dat het wel degelijk helpt om er naar de instructeur open over te zijn. En dan inderdaad toch ook fanatiek en inhoudelijk te blijven rijden en ook aangeven als je vind dat daarin tekort geschoten wordt.

Anyway, mogelijkheden: zitlessen en oefeningen waarmee je nog meer focust op je core balans en spieren rond je romp. Denk ook aan af en toe de afwisseling in rijden zonder beugels, of zonder zadel (al dan niet met barebackpad.) Dus nog meer naar je zit verplaatsen. Ook bewust de energie kunnen sturen via je eigen energie en ademhaling. Het uitzitten van bokkesprongen en lastige gangen zit daar. (Ook misschien leuk: eens kijken of je ergens een dameszadelles kunt proberen, weer een andere houding, uitdaging voor je buikspieren, en een ervaring omdat je dan aan 1 kant helemaal geen been hebt.)

Inderdaad paarden kiezen waar het wel een beetje mee te doen is en dit overleggen. Je rijdt uiteindelijk toch voor jezelf, en dat mag dus leuk zijn. Uitdaging is goed, gefrustreerd worden over iets wat niet wil hoeft niet. Dit is uiteindelijk mijn favoriete oplossing: een match tussen ruiter en paard waarbij je echt wel snapt (en iedereen wel snapt) dat je op een manege rijdt en niet een eigen paard hebt en dus geen exclusief recht op paarden, maar in redelijkheid. Zowel voor paarden als ruiters is het veel fijner om passende combinaties te hebben, en niet eindeloze frustratie op te roepen door nietpassende combi's. (En als een paard echt niet meer in te zetten is omdat niemand er op wil rijden, is het aan de manege om een beter paard te vinden.) Je bent ruiter en niet alles kan, maar je bent ook klant :) Soms ook goed om bij stil te staan.

Een beetje meeveren met wat je wel kunt, en dus bv ook je oefeningen een beetje spreiden, of tevreden zijn met 3 keer waarin je vol gaat en dan ook een streep zet dat het nu goed geweest is. Dus bewust balans zoeken tussen echt ingespannen rijden en even ontspanning zoeken. Vergeet daarbij ook niet dat manegelessen sowieso al langer zijn dan iemand die prive rijdt zelf met intensieve oefeningen bezig is. Er zit bij manegelessen ook rust in gebouwd over het algemeen, maar dan nog is het maar een beetje een grove maat die je aanhoudt. Misschien werkt het voor jou beter om het op te delen in blokjes van minuten. Of ronde je op, rondje af. En dat hoeft ook niet te gaan om helemaal niks, maar het verschil tussen bv de precieze buiging controleren in de hoeken of toch toe te staan dat ze ietsjes minder perfect zijn. Afwenden zodra je voelt dat je paard weer toe is aan een nieuwe uitdaging, of gewoon een rondje op een comfortabel tempo blijven stappen/draven/galopperen zonder al te veel gedoe.

En tot slot, hel en verdoemenis, wellicht een spoortje. Dat is iets wat je met de instructeur moet overleggen. Hangt er oa vanaf of je genoeg controle hebt om dat spoortje gedoseerd en gericht te gebruiken en of het passend is bij het niveau, maar als je inderdaad richting zijgangen gaat dan is dit zo'n situatie waar ze misschien echt iets toevoegen. (Je verliest dan wellicht de mogelijkheid voor nu tot in de eeuwigheid om foto's op bokt te plaatsen, maar... misschien levert het je ook iets op.)


Shadow0

Berichten: 37584
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Nog meer mensen met neurologische schade die rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-19 13:22

Ik hoop dat je een fijne les hebt vanavond!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker