Leven weer oppakken, maar hoe?

Moderators: Mjetterd, ynskek, Ladybird, Princesj, Mondy, Polly, Hanmar

 
 

Nista_RX

Berichten: 2945
Geregistreerd: 25-10-10
Woonplaats: Noord Holland

Leven weer oppakken, maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 22:18

Hoi bokkers,

Na al veel te lang hier mee rond te lopen, toch besloten om dit met anderen te delen om hier de nodige tips te vragen. Ik heb een vrij ongelukkig verhaal maar wil graag weer er bovenop komen. Maar ik loop zelf erg vast. Ik probeer alles zo kort mogelijk te beschrijven.

Eind 2017 begon het met een dubbele hersenschudding. Eerst een klap van een brommerrijder, en 2 weken later met de springles van mijn paard op mijn hoofd gevallen. Daardoor kon ik 2 maanden niet naar mijn studie (verpleegkunde). Ik pakte het na de kerstvakantie weer op. Ik kon goed alles nog inhalen. Leren was lastig en ik was snel vermoeid.

Nieuwjaarsdag 2018... toen ik iets over 12 naar buiten wilde lopen voor het vuurwerk, viel ik van een afstapje. Ik ging door mijn enkel, maar mijn enkel klapte hierbij naar buiten. De verkeerde kant op zegmaar. Ik kon gelijk niet meer lopen, maar waar ik was hadden ze toevallig krukken liggen dus heb die avond gewoon gezellig doorgehaald. Ik bleef pijn houden en op de foto bleek dat ik een extra voetbot had (aangeboren) die nog wel eens voor problemen kan zorgen maar er was geen breuk te zien.

Ik kon een aantal maanden later weer zonder krukken lopen maar bleef onwijs veel pijn houden. Evengoed mijn grootste hobby voortgezet in de voltige (trickriding, dus niet de normale voltige) en nog een showtje gegeven. Voltige is iets wat voor mij heel belangrijk is, het laat me mij lichamelijk beter voelen en zorgt mentaal voor rust en ontspanning. Ik vind het heerlijk om te trainen. Ondertussen liep ik bij de orthopeed, en in dit jaar heb ik een gips gehad om het optimale rust te geven, corticosteroide injecties maar niets hielp. de pijn bleef. Met voltige deed ik al geen sprongen meer want dat was onmogelijk. Alles op de rug van het paard nog wel, maar het was ook een beetje doorbijten. We hebben dat jaar nog 3 dagen horse event gedaan.


Afbeelding


Iets terug in dit jaar, maart. Ik ben 1 maart het huis uit gegaan en gaan samenwonen met mijn vriend. Ik had hier heel lang naar uitgekeken. Ook omdat ik thuis helemaal gek werd. Ik was sinds februari binnen mijn studie fulltime gaan werken in het ziekenhuis al verpleegkundige. Half maart viel ik uit met burnout klachten. Ik werd heel chaotisch, kon dingen niet meer onthouden, mensen zagen aan me dat het niet goed ging. Ik kreeg huilbuien en snapte niet waarom. Ook kreeg ik voor het eerst paniekaanvallen en begon ik 's nachts vanuit het niets heel hard te shaken in mijn bed. Dingen gingen niet meer. Ik raakte in de ziektewet.

Dit hele jaar heb ik in de ziektewet gezeten. Eind 2018 werd de ziekte van lyme ontdekt. Na de symptomen opgezocht te hebben kon ik me hier heel erg in vinden, in dit geval de neurologische versie van lyme.

Ik raakte in een depressie. Ik kreeg te maken met angst en paniek. Hier werd het kaartje angst en paniekstoornis aan geplakt. Dagelijks angst maar waarvoor? Geen idee.... het beïnvloed mijn dag ontzettend. Ik raakte vermoeid. Iedere dag overdag bijslapen. 's nachts slaapproblemen...

2019. Aan de lyme kon niet veel gebeuren, ik heb een maand antibiotica gehad maar werd niet verder behandeld aangezien de diagnose 'questionable lyme' is. Ja, ze vinden wat, maar nee, ze denken niet dat dit chronisch is. Nu is er veel onkunde binnen dit ziektebeeld in nederland.
Begin april ben ik geopereerd aan mijn voet. Het extra voetbotje is weggehaald en de pees die hier aan vast zat, de pijnlijke pees, is opnieuw vastgemaakt. Ik heb 7 maanden met krukken gelopen en meerdere malen gips gehad. De pijn was vreselijk. Ik begon hierna met revalideren (na een traject bij de fysio) en daar zetten ze in op de belastbaarheid, door de pijn heen gaan. En dit ging me onwijs goed af!!!

2020. Op oudjaarsdag raakte mijn paard ziek. Droes. Mijn moeder hielp me met de dagelijkse bezigheden op stal, maar mocht nu niet meer komen omdat ze ook op een andere stal komt waar ze niet het risico willen dat ze de droes meeneemt. Begrijpelijk. Ik doe vanaf nu alleen de paarden, wat nooit een probleem is geweest, maar met deze problemen ontzettend zwaar is. Veel aandacht gaat ook naar het paard. Open abcessen, niet willen eten etc. Het is onder controle. Maar man man man wat vraagt dit veel energie. Mijn voet doet weer meer pijn. Ik kan eind vd dag niet meer lopen. Terwijl ik hier voor zelfs af en toe een stukje kon fietsen.

Waar heb ik nu op dit moment nog last van? Eigenlijk ontzettend veel. En ik zie waarschijnlijk ook nog dingen over het hoofd.

Slaapproblemen
Vermoeidheid
Angst en paniek
Depressie, negatieve stem in het hoofd
Last van het geheugen, dingen vergeten, slechte concentratie, niet kunnen leren
Pijn in mijn voet
Overgewicht

Wat frustreert me nou zo ontzettend?
Ik ben in de afgelopen 2 jaar 20 kilo aangekomen. Ik loop nu al een jaar bij een dietist die me niet kan helpen. Wat ik ook doe, ik blijf in gewicht aankomen en ik heb het niet meer onder controle. Ik wil mijn favoriete bezigheid weer oppakken, de voltige. Omdat dit me ZO goed doet, denk ik dat dit een heel goede uitweg is voor mijn mentale problemen en lichamelijke gesteldheid. Maar mijn gewicht zit hier zo hard voor in de weg... Ik wil mijn paard hier niet mee belasten. Ik ben van 56 naar 78 kilo gegaan. Nee ik was zeker niet te licht 2 jaar terug. Dat gewicht paste goed bij mij. Dus dit is gewoon erg schrikken. Ik ben bezig een voltige bok te maken zodat ik daar op kan oefenen. Maar alles zit zo hard in de weg dat het onwijs lastig gaat worden....
En hoe belangrijk is voltige voor me? Ontzettend! Ik zie dagelijks foto's en video's, ik sla dingen op waar ik zelf mee zou willen trainen. Ik kijk mn eigen foto's en video's terug en moet er bijna van janken omdat het toen zo lekker ging...

Okee, ik wil afvallen. Maar dit lukt me niet, waarschijnlijk door stress. Kan ik niet eerst werken aan de stress? Nee. Dit gaat me niet lukken. Zo'n beetje alle klachten die spelen, vormen stress. En zwemmen dan? Buiten het feit dat ik daar absoluut niet happy van word, schaam ik me heel erg. Ik heb het een paar keer gedaan. Maar ik sta veel liever op een crosstrainer. Al weet ik dat dit niet het moment is om kieskeurig te doen.
Ik heb de shakes van SlimFast geprobeerd. Maar ook hierbij geen resultaat. Mijn dietist kan me niet helpen, ik vind het dan ook heel lastig om een dieet vol te houden waarbij ik alleen maar yoghurt en soep mag eten. Ik eet trouwens gewoon mijn ontbijt / lunch / avondeten. Maar verder niet echt daar buiten. Ik eet ook niet heel veel, normale porties.

Wat een hoop informatie zo door elkaar heen. Ja ik heb hulp van een psycholoog / psychiater. Maar mijn symptomen worden er niet minder op. Mijn voet staat me in de weg. En ik heb geen controle meer over mijn lijf. Maar is mijn lijf nu echt het belangrijkste voor mij? Ja eigenlijk wel... Ik zit onder andere hierdoor gewoon echt niet lekker in mijn vel. Ik heb voorlopig nog veel vrije tijd, maar ga al snel over naar het UWV waarbij er meteen naar re-integreren wordt gekeken. Mijn studie ga ik niet meer oppakken, kort gezegd ben ik altijd met tegenzin heen gegaan en ben ik er achter dat de zorg totaal niet bij me past.
Ik wil nu echt iets gaan doen. Maar word tegengehouden door mijn hele lijf.

Respect als je alles hebt doorgelezen! En sorry voor mijn chaotische volgorde... Ik hoop dat achtergrond helpt met het kunnen inleven. En vind het maar al te spannend om dit openbaar te zetten. Maar ik hoop dat jullie misschien enkele tips voor me hebben om alles weer op te pakken richting mijn normale leven, als hoe het was voor dit hele verhaal.

Bedankt!


Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 98938
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Leven weer oppakken, maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:25

Pfoe, wat een ellende inderdaad! En dapper dat je het online hebt gezet! Ik hoop dat het oplucht!
Ik heb zelf ook slaapproblemen en hoe moeilijk ook: probeer overdag zo min mogelijk bij te slapen! Hoe meer je overdag bij slaapt, hoe minder goed je 's nachts slaapt.
en geloof me: ik weet dat dat onwijs moeilijk is!

Wildgirl

Berichten: 10235
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:28

Je praat nu heel erg vanuit wat allemaal niet kan en wat niet lukt maar draai dat eens om?
Je hebt duidelijk wat er allemaal niet goed gaat, priotiseer hierin en pak zaken stap voor stap aan.
Breng structuur aan in je leven, eet gezond en regelmatig. Ga sporten. Ga in therapie. Kijk of je kleine voltige oefeningen kan doen.

Ik zeg altijd "wil niet ligt op het kerkhof naast kan niet". Jij kunt best afvallen maar wellicht niet in het tempo waarin je graag wilt.
En mocht het na 2 maanden volhouden nog steeds niet lukken, zoek dan verder bij een internist of endocrinoloog.
Soms moet je jezelf een schop onder de kont geven, hoe moeilijk ook maar, het helpt beter dan zielig in een hoekje gaan zitten.
Succes TS!

http://www.bouwenaanjepaard.nl
Voor (sport)massage & instructie

pien_2010

Berichten: 22485
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:32

Kan het zijn dat er bij jou sprake is van Niet Aangeboren Hersenletsel? Dit vanwege die 2 vallen indertijd achterelkaar. Een hoop klachten die jij beschrijft kunnen daar vandaan komen zoals:

Citaat:
Slaapproblemen
Vermoeidheid
Angst en paniek
Depressie, negatieve stem in het hoofd
Last van het geheugen, dingen vergeten, slechte concentratie, niet kunnen leren


Sterkte en wellicht iets om uit te zoeken.

FriesWytske
Berichten: 9450
Geregistreerd: 05-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:34

Heb je wel genoeg rust genomen na je klap van de motorrijder. Zoals ik het lees ben je gewoon door blijven gaan met dingen doen zoals rijden. En dan krijg je de val er ook nog bovenop. Een hersenschudding duurt heel lang voordat die genezen is, ook al is het een lichte hersenschudding. Heb dan ook het vermoeden daar daardoor ook de andere 'burnout' klachten vandaan komen.

dimmelim

Berichten: 2693
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:38

Wat een heftig verhaal. Ben je toevallig ook getest op slaapapneu en vitamine tekorten? (ik denk bijvoorbeeld aan vitamine D tekort).

Pocca_Locca

Berichten: 1918
Geregistreerd: 12-10-14
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:39

Ach kind toch wat een ellende zo allemaal bij elkaar! Ik vind het echt erg sneu voor je :(:) het is een dooddoener, maar je bent nog zo jong gelukkig! En van tegenslagen kun je áltijd iets leren als je er voor open staat. Maar ik snap dat dat heel abstract klinkt misschien. Volgens mij mag je jezelf best even voor onbepaalde tijd rust gunnen( lichamelijk en geestelijk) en dingen overdenken en heroverwegen. Misschien voorzichtig nieuwe plannen maken of juist géén plannen maken en eerst dingen de tijd geven om te verwerken. Misschien is lotgenoten contact een idee? ( hoewel er vast hier op Bokt ook genoeg mensen zullen zijn die soortgelijke situatie mee maken of hebben meegemaakt) groetjes en een virtuele knuffel

When you tear out a man’s tongue, you are not proving him a liar, you’re telling the world that you fear what he might say

https://youtu.be/1JLBXfKDbbI

Blussem
Berichten: 1234
Geregistreerd: 11-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:43

Wat heftig zeg. Ik heb in je profiel gespiekt en zie dat je nog maar 22 bent?
Als zo lees dat heb je heel druk leven gehad. is niet mogelijk om wat rustiger aan te doen en je op paar dingen de richten die je heel leuk vindt?

Nista_RX

Berichten: 2945
Geregistreerd: 25-10-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 22:47

Cayenne schreef:
Pfoe, wat een ellende inderdaad! En dapper dat je het online hebt gezet! Ik hoop dat het oplucht!
Ik heb zelf ook slaapproblemen en hoe moeilijk ook: probeer overdag zo min mogelijk bij te slapen! Hoe meer je overdag bij slaapt, hoe minder goed je 's nachts slaapt.
en geloof me: ik weet dat dat onwijs moeilijk is!


Bedankt voor je tip! Ik probeer zo min mogelijk overdag te slapen in de hoop dat het 's nachts beter gaat. Maar het is inderdaad heel lastig.


Wildgirl schreef:
Je praat nu heel erg vanuit wat allemaal niet kan en wat niet lukt maar draai dat eens om?
Je hebt duidelijk wat er allemaal niet goed gaat, priotiseer hierin en pak zaken stap voor stap aan.
Breng structuur aan in je leven, eet gezond en regelmatig. Ga sporten. Ga in therapie. Kijk of je kleine voltige oefeningen kan doen.

Ik zeg altijd "wil niet ligt op het kerkhof naast kan niet". Jij kunt best afvallen maar wellicht niet in het tempo waarin je graag wilt.
En mocht het na 2 maanden volhouden nog steeds niet lukken, zoek dan verder bij een internist of endocrinoloog.
Soms moet je jezelf een schop onder de kont geven, hoe moeilijk ook maar, het helpt beter dan zielig in een hoekje gaan zitten.
Succes TS!

Klopt mijn beeld is momenteel best negatief. Van nature ben ik optimist al zit dat nu vrij diep. Bedankt voor je motiverende bericht. Ik zou inderdaad wellicht wat meer kleine oefeningen op kunnen pakken en meer op bijvoorbeeld mijn avondeten te letten. Ik zit verder wel in therapie.


pien_2010 schreef:
Kan het zijn dat er bij jou sprake is van Niet Aangeboren Hersenletsel? Dit vanwege die 2 vallen indertijd achterelkaar. Een hoop klachten die jij beschrijft kunnen daar vandaan komen zoals:

Citaat:
Slaapproblemen
Vermoeidheid
Angst en paniek
Depressie, negatieve stem in het hoofd
Last van het geheugen, dingen vergeten, slechte concentratie, niet kunnen leren


Sterkte en wellicht iets om uit te zoeken.

Eigenlijk nooit over nagedacht. Ik heb het even snel opgezocht en veel symptomen lijken wel overeen te komen. Wel is er een MRI gemaakt waar verder niets op te zien was. Maar is zeker het verdiepen waard. :) Goeie tip!

FriesWytske schreef:
Heb je wel genoeg rust genomen na je klap van de motorrijder. Zoals ik het lees ben je gewoon door blijven gaan met dingen doen zoals rijden. En dan krijg je de val er ook nog bovenop. Een hersenschudding duurt heel lang voordat die genezen is, ook al is het een lichte hersenschudding. Heb dan ook het vermoeden daar daardoor ook de andere 'burnout' klachten vandaan komen.

Ik heb na de klap 1 week rustig aan gedaan en in de tweede week weer langzaam wat dingen gaan doen. Daarna volgde die tweede klap. Ik ben niet iemand die echt stil kan zitten. Dus of het echt heel rustig aan was durf ik nu niet meer echt te zeggen. Net als wat pien_2010 zegt misschien iets om verder uit te zoeken. Bedankt!

MarlindeRooz

Berichten: 24501
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:51

Is je bloed al geprikt? Depressie kan veroorzaakt worden door tekorten(b12) en een slecht werkende schildklier. Dat kan ook je gewicht verklaren.

Daarbij zou ik eens al je eten PRECIES afwegen en invoeren op myfitnesspal en kijken hoeveel kcal je eet. Doe dat twee weken en als je dan nog niet afvalt is er waarschijnlijk iets mis. Hormonaal of fysiek.
Slik je mediciatie voor je angst / depressie?

Volg mijn fotografie @MarlindeMeijerFotografie

pien_2010

Berichten: 22485
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:53

Mijn vriendin is minder hard gevallen op haar hoofd en heeft NAH. Heel naar, maar zij weet wat ze heeft.
Ik las jouw verhaal en het lijkt echt veel. Probeer een verwijzing te krijgen naar iemand die hier in gespecialiseerd is. NAH kan lang duren en is moeilijk om mee om te gaan.

Pocca_Locca

Berichten: 1918
Geregistreerd: 12-10-14
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:54

MarlindeRooz schreef:
Is je bloed al geprikt? Depressie kan veroorzaakt worden door tekorten(b12) en een slecht werkende schildklier. Dat kan ook je gewicht verklaren.

Daarbij zou ik eens al je eten PRECIES afwegen en invoeren op myfitnesspal en kijken hoeveel kcal je eet. Doe dat twee weken en als je dan nog niet afvalt is er waarschijnlijk iets mis. Hormonaal of fysiek.
Slik je mediciatie voor je angst / depressie?


En door de stress krijg je te hoge cortisolwaarden, waardoor afvallen sowieso erg lastig is. Of, omgekeerd: door de stress kom je aan omdat de cortisol in de weg zit ahw

When you tear out a man’s tongue, you are not proving him a liar, you’re telling the world that you fear what he might say

https://youtu.be/1JLBXfKDbbI

Renee1991

Berichten: 4165
Geregistreerd: 10-07-13
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:54

Ik moest ook meteen aan NAH denken, net als Pien. Je kunt om dit uit te sluiten een neuropsychologisch onderzoek laten doen in het ziekenhuis. Mocht je vragen daarover hebben, stuur gerust een pb. Het is mijn werk. Buiten dat ontzettend veel sterkte met deze frustrerende situatie :(:)

Nista_RX

Berichten: 2945
Geregistreerd: 25-10-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 22:55

dimmelim schreef:
Wat een heftig verhaal. Ben je toevallig ook getest op slaapapneu en vitamine tekorten? (ik denk bijvoorbeeld aan vitamine D tekort).

Slaapapneu niet op getest, ik weet wel van mezelf dat als ik net in bed lig dat ik in een hyperventilatie kom. Hier heb ik therapie voor gehad maar dat heeft niet geholpen, uiteindelijk besloten te stoppen. Kwa vitamines niet getest, wel zit ik te laag in mn B12. Dat was dan lyme gerelateerd zeiden ze. Ook een goeie om mogelijk te testen :j


Pocca_Locca schreef:
Ach kind toch wat een ellende zo allemaal bij elkaar! Ik vind het echt erg sneu voor je :(:) het is een dooddoener, maar je bent nog zo jong gelukkig! En van tegenslagen kun je áltijd iets leren als je er voor open staat. Maar ik snap dat dat heel abstract klinkt misschien. Volgens mij mag je jezelf best even voor onbepaalde tijd rust gunnen( lichamelijk en geestelijk) en dingen overdenken en heroverwegen. Misschien voorzichtig nieuwe plannen maken of juist géén plannen maken en eerst dingen de tijd geven om te verwerken. Misschien is lotgenoten contact een idee? ( hoewel er vast hier op Bokt ook genoeg mensen zullen zijn die soortgelijke situatie mee maken of hebben meegemaakt) groetjes en een virtuele knuffel

Superlieve reactie <3 Ik heb in de afgelopen 2 jaar veel nagedacht over veel dingen, onder andere studie en besloten om een geheel andere kant op te gaan. Meer gericht op doen wat je leuk vind, wat volgensmij een heel goede is voor mij. Ik heb plannen voor een nieuwe richting maar bind hier nu geen tijd meer aan vast. Ik laat dingen meer op me af komen.
Ik heb lotgenoten contact geprobeerd voor de ziekte van lyme, maar ik merkte dat de sfeer erg negatief was, daarmee bedoel ik erg gericht op klachten en de dingen die niet meer mogelijk zijn. Ik werd er erg down van dus heb besloten daar mee te stoppen. Wel een heel goede tip, want het kan zeker helpen! :)*


Blussem schreef:
Wat heftig zeg. Ik heb in je profiel gespiekt en zie dat je nog maar 22 bent?
Als zo lees dat heb je heel druk leven gehad. is niet mogelijk om wat rustiger aan te doen en je op paar dingen de richten die je heel leuk vindt?

Klopt, ik ben nu bijna 23. Ik was hier voor erg geneigd mijn planning zo vol te stoppen dat ik eigenlijk nooit meer echt tijd voor mezelf had. Vervelen kende ik niet. Maar dat is nu erg veranderd door de situatie, van het ene uiterste naar het andere. Ik denk dat dat ook wel een goede les is geweest voor mezelf om hier een betere balans in te vinden.

MarlindeRooz

Berichten: 24501
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:55

Pocca_Locca schreef:
MarlindeRooz schreef:
Is je bloed al geprikt? Depressie kan veroorzaakt worden door tekorten(b12) en een slecht werkende schildklier. Dat kan ook je gewicht verklaren.

Daarbij zou ik eens al je eten PRECIES afwegen en invoeren op myfitnesspal en kijken hoeveel kcal je eet. Doe dat twee weken en als je dan nog niet afvalt is er waarschijnlijk iets mis. Hormonaal of fysiek.
Slik je mediciatie voor je angst / depressie?


En door de stress krijg je te hoge cortisolwaarden, waardoor afvallen sowieso erg lastig is. Of, omgekeerd: door de stress kom je aan omdat de cortisol in de weg zit ahw

Klopt! Je hebt die video van de universiteit van Nederland dus ook gezien haha.

Hoe laag is je b12? Mijne was 89 en werd er angstig en depressief van. Durfde zelfs niet meer over bruggen te fietsen of mijn eigen keuken in! Ging echt heel ver daarin. Zou echt maandag naar je HA bellen voor een compleet bloedbeeld met: D, B12, ijzer, schildklier, ontstekingswaarde etc
Laatst bijgewerkt door MarlindeRooz op 10-01-20 22:58, in het totaal 1 keer bewerkt

Volg mijn fotografie @MarlindeMeijerFotografie

Alwiene

Berichten: 15032
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 22:58

dimmelim schreef:
Wat een heftig verhaal. Ben je toevallig ook getest op slaapapneu en vitamine tekorten? (ik denk bijvoorbeeld aan vitamine D tekort).


Ik denk zelfs richting een opnamestoornis met meerdere tekorten o.a. B12 en D. Als je lichaam om wat voor reden dan ook je voedingsstoffen niet op kan nemen kan je overgewicht hebben en tegelijk ondervoed zijn. Je lijf die alleen maar denkt aan de tekorten wil dan natuurlijk ook alles vasthouden. Een verstoorde vitamine en mineralen huishouding kan ongeveer alles in je lichaam verstoren. Vitamines hebben rechtstreeks effect op je neurotransmitters en kunnen daardoor ook zeker angt en paniekstoornissen veroorzaken.

Natuurlijk kan het iets heel anders zijn, maar hier moest ik bij je verhaal aan denken. Ik meen dat er ook opnamestoornissen zijn die getriggerd kunnen worden door een trauma (zoals een val) maar pin me daar even niet op vast. Zou dat in ieder geval wel zeker willen weten. Leren leven met je klachten kan altijd nog als er echt echt geen oorzaak te vinden is.

EditL: Nog even ter aanvulling, hyperventilatie kan een rechtstreeks gevolg zijn van magnesiumtekort. Stress vreet magnesium. Bloed serum magnesium zegt helaas helemaal niets terwijl artsen dit vaak wel denken. Mocht je in het algemeen last van je spieren en gewrichten hebben en het gevoel hebben gejaagd te zijn en niet te kunnen ontspannen zou ik zeker aan magnesiumtekort (als deel van de mogelijke oorzaak) denken.

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Nista_RX

Berichten: 2945
Geregistreerd: 25-10-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 23:07

MarlindeRooz schreef:
Is je bloed al geprikt? Depressie kan veroorzaakt worden door tekorten(b12) en een slecht werkende schildklier. Dat kan ook je gewicht verklaren.

Daarbij zou ik eens al je eten PRECIES afwegen en invoeren op myfitnesspal en kijken hoeveel kcal je eet. Doe dat twee weken en als je dan nog niet afvalt is er waarschijnlijk iets mis. Hormonaal of fysiek.
Slik je mediciatie voor je angst / depressie?


Uit eerdere bloedtesten kwam inderdaad een tekort aan B12. Mijn schildklier was wel goed. Maar het zijn wel vrij oude testen.

Zo'n appje is inderdaad handig, misschien maakt dat me ook bewuster van wat ik eet. Ik heb een tijd aan verschillende soorten antidepressiva gezeten maar ik ben hier nu mee gestopt. Ook hierdoor kwam ik onwijs hard aan in gewicht. Ook had ik het idee dat het niet zo veel deed, maar merk nu toch dat de klachten erg toenemen. Al vind ik het ook wel veel negatieve bijwerkingen hebben als het gaat om je emotie en gedrag. Mijn psychiater vindt het voor nu ook een goede keus om niet weer te beginnen. Ik neem nu regelmatig oxazepam voor de angsten, ik ben me er van bewust dat dit verslavend is. Maar hou het absoluut niet vol anders.


pien_2010 schreef:
Mijn vriendin is minder hard gevallen op haar hoofd en heeft NAH. Heel naar, maar zij weet wat ze heeft.
Ik las jouw verhaal en het lijkt echt veel. Probeer een verwijzing te krijgen naar iemand die hier in gespecialiseerd is. NAH kan lang duren en is moeilijk om mee om te gaan.


Bedankt, ik heb hier nu meerdere reacties over gelezen dus echt wel een puntje om uit te zoeken.


Pocca_Locca schreef:
MarlindeRooz schreef:
Is je bloed al geprikt? Depressie kan veroorzaakt worden door tekorten(b12) en een slecht werkende schildklier. Dat kan ook je gewicht verklaren.

Daarbij zou ik eens al je eten PRECIES afwegen en invoeren op myfitnesspal en kijken hoeveel kcal je eet. Doe dat twee weken en als je dan nog niet afvalt is er waarschijnlijk iets mis. Hormonaal of fysiek.
Slik je mediciatie voor je angst / depressie?


En door de stress krijg je te hoge cortisolwaarden, waardoor afvallen sowieso erg lastig is. Of, omgekeerd: door de stress kom je aan omdat de cortisol in de weg zit ahw


Ik pak nu even mijn bloeduitslagen er bij, en de arts viel het toen ook op dat mijn cholesterol waarde te hoog was (had toen nog niet zulke overgewicht als nu) maar hier is verder nooit over gesproken. Wat er afwijkend is (of eingelijk was, eerste helft van 2019):
Cholesterol 6,5 (wat tussen de 0 en de 6,4 hoort)
Triglycerid 2,4 (wat tussen de 0,6 en 2,2 hoort) hier heb ik nooit een arts over gehoord dat lees ik nu letterlijk van het papiertje weet ook niet wat het is. Zo even googelen.
Vitamine B12 171 (hoort tussen de 175 en 875)
En dan borrelia positief (dat is dus die lyme)


Renee1991 schreef:
Ik moest ook meteen aan NAH denken, net als Pien. Je kunt om dit uit te sluiten een neuropsychologisch onderzoek laten doen in het ziekenhuis. Mocht je vragen daarover hebben, stuur gerust een pb. Het is mijn werk. Buiten dat ontzettend veel sterkte met deze frustrerende situatie :(:)

Dankjewel, ontzettend lief van je!!


Ik had absoluut niet zo veel reacties verwacht, dank jullie wel zeg!! <3

fransje23

Berichten: 11074
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 23:12

Vitaminetekorten kunnen heel goed Lyme-gerelateerd zijn. Door de ziekte is de behoefte ook groter waardoor er eerder tekorten ontstaan.
Is zeker iets om uit te laten zoeken! Toen ik Lyme had bleek ik ook enorm tekort aan vitamine D en B6 te hebben.

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid


[KS-ITP] Spaanse schone van veulen naar (bijna) jaarling
[BEH] Mijn ervaring: RevitaVet bij behandeling peesblessure!

MarlindeRooz

Berichten: 24501
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 23:13


Volg mijn fotografie @MarlindeMeijerFotografie

Nista_RX

Berichten: 2945
Geregistreerd: 25-10-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 23:17

MarlindeRooz schreef:
Pocca_Locca schreef:
En door de stress krijg je te hoge cortisolwaarden, waardoor afvallen sowieso erg lastig is. Of, omgekeerd: door de stress kom je aan omdat de cortisol in de weg zit ahw

Klopt! Je hebt die video van de universiteit van Nederland dus ook gezien haha.

Hoe laag is je b12? Mijne was 89 en werd er angstig en depressief van. Durfde zelfs niet meer over bruggen te fietsen of mijn eigen keuken in! Ging echt heel ver daarin. Zou echt maandag naar je HA bellen voor een compleet bloedbeeld met: D, B12, ijzer, schildklier, ontstekingswaarde etc


Jeetje dat dat zo veel invloed heeft.... Ik heb (of had, begin vorig jaar) 171. Net niet tegen de ondergrens.


Alwiene schreef:
dimmelim schreef:
Wat een heftig verhaal. Ben je toevallig ook getest op slaapapneu en vitamine tekorten? (ik denk bijvoorbeeld aan vitamine D tekort).


Ik denk zelfs richting een opnamestoornis met meerdere tekorten o.a. B12 en D. Als je lichaam om wat voor reden dan ook je voedingsstoffen niet op kan nemen kan je overgewicht hebben en tegelijk ondervoed zijn. Je lijf die alleen maar denkt aan de tekorten wil dan natuurlijk ook alles vasthouden. Een verstoorde vitamine en mineralen huishouding kan ongeveer alles in je lichaam verstoren. Vitamines hebben rechtstreeks effect op je neurotransmitters en kunnen daardoor ook zeker angt en paniekstoornissen veroorzaken.

Natuurlijk kan het iets heel anders zijn, maar hier moest ik bij je verhaal aan denken. Ik meen dat er ook opnamestoornissen zijn die getriggerd kunnen worden door een trauma (zoals een val) maar pin me daar even niet op vast. Zou dat in ieder geval wel zeker willen weten. Leren leven met je klachten kan altijd nog als er echt echt geen oorzaak te vinden is.

EditL: Nog even ter aanvulling, hyperventilatie kan een rechtstreeks gevolg zijn van magnesiumtekort. Stress vreet magnesium. Bloed serum magnesium zegt helaas helemaal niets terwijl artsen dit vaak wel denken. Mocht je in het algemeen last van je spieren en gewrichten hebben en het gevoel hebben gejaagd te zijn en niet te kunnen ontspannen zou ik zeker aan magnesiumtekort (als deel van de mogelijke oorzaak) denken.


Bedankt voor je duidelijke reactie. Dus toch achter een bloedtest aan. Dat lijkt me voor nu dan inderdaad slim. Ik heb sowieso het idee dat mijn lichaam dingen slecht opneemt. Maar om het uit te sluiten of te weten te komen is wel handig. Dat het ook klachten kan veroorzaken was ik niet van op de hoogte. Maar dankjewel!

Magnesium slik ik er dagelijks bij, ook omdat mijn spieren erg verkrampen. Goede aanvulling, thanks!!


fransje23 schreef:
Vitaminetekorten kunnen heel goed Lyme-gerelateerd zijn. Door de ziekte is de behoefte ook groter waardoor er eerder tekorten ontstaan.
Is zeker iets om uit te laten zoeken! Toen ik Lyme had bleek ik ook enorm tekort aan vitamine D en B6 te hebben.


Bedankt voor je informatie. Jij bent er weer helemaal bovenop gekomen, de ziekte van lyme?


MarlindeRooz schreef:
Kijk ik kan met een b12 van 150 me top voelen. Jij kan met een B12 van 200 nog ziek zijn. Maar alles onder de 300 is eigenlijk “tekort”. Ik zou beginnen met elke dag deze te nemen... zijn duur maar dan heb je wel het beste merk!!!

https://www.deonlinedrogist.nl/orthica- ... vcQAvD_BwE

Ook te koop bij veel apotheken en de Holland en baret

Lees deze site / deze link maar eens door:
https://stichtingb12tekort.nl/vitamine- ... 12-tekort/


Bedankt, goed idee om deze er inderdaad bij te nemen.

Alwiene

Berichten: 15032
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 23:17

MarlindeRooz schreef:
Kijk ik kan met een b12 van 150 me top voelen. Jij kan met een B12 van 200 nog ziek zijn. Maar alles onder de 300 is eigenlijk “tekort”. Ik zou beginnen met elke dag deze te nemen... zijn duur maar dan heb je wel het beste merk!!!

https://www.deonlinedrogist.nl/orthica- ... vcQAvD_BwE

Ook te koop bij veel apotheken en de Holland en baret

Lees deze site / deze link maar eens door:
https://stichtingb12tekort.nl/vitamine- ... 12-tekort/


Waarom adviseer jij cyanocobalamine wat nog omgezet moet worden in je lichaam als 'het beste merk'?
Ik vind Vitakruid bijvoorbeeld de Combi 6000 een veel mooiere, zit ook een keurige hoeveelheid B6 bij en B11 voor betere opname. Maar belangrijkste de B12 erin is methylcobalamine en adenosylcobalamine. Als je kiest voor een zuigtablet zou ik altijd kiezen met minimaal Methylcobalamine ipv cyanocobalamine. Hoeft niet perse Vitakruid of een dergelijk hoge dosering te zijn. Maar TS besef wel dat zodra je B12 gaat supplementeren je bloedwaardes ervan sky high zijn. Als je overweegt om bij een nog steeds bestaand tekort B12 injecties te laten geven dan zeker niet nu starten met supplementeren :)


Edit: TS welke magnesium gebruik je? Magnesiumoxide wordt zeer beperkt opgenomen. Bij jouw klachten zou ik kiezen voor een citraat of een glycinaat en geen oxide. Zeker als je lijf al slecht opneemt!

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

Nista_RX

Berichten: 2945
Geregistreerd: 25-10-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 23:37

Alwiene schreef:
MarlindeRooz schreef:
Kijk ik kan met een b12 van 150 me top voelen. Jij kan met een B12 van 200 nog ziek zijn. Maar alles onder de 300 is eigenlijk “tekort”. Ik zou beginnen met elke dag deze te nemen... zijn duur maar dan heb je wel het beste merk!!!

https://www.deonlinedrogist.nl/orthica- ... vcQAvD_BwE

Ook te koop bij veel apotheken en de Holland en baret

Lees deze site / deze link maar eens door:
https://stichtingb12tekort.nl/vitamine- ... 12-tekort/


Waarom adviseer jij cyanocobalamine wat nog omgezet moet worden in je lichaam als 'het beste merk'?
Ik vind Vitakruid bijvoorbeeld de Combi 6000 een veel mooiere, zit ook een keurige hoeveelheid B6 bij en B11 voor betere opname. Maar belangrijkste de B12 erin is methylcobalamine en adenosylcobalamine. Als je kiest voor een zuigtablet zou ik altijd kiezen met minimaal Methylcobalamine ipv cyanocobalamine. Hoeft niet perse Vitakruid of een dergelijk hoge dosering te zijn. Maar TS besef wel dat zodra je B12 gaat supplementeren je bloedwaardes ervan sky high zijn. Als je overweegt om bij een nog steeds bestaand tekort B12 injecties te laten geven dan zeker niet nu starten met supplementeren :)


Edit: TS welke magnesium gebruik je? Magnesiumoxide wordt zeer beperkt opgenomen. Bij jouw klachten zou ik kiezen voor een citraat of een glycinaat en geen oxide. Zeker als je lijf al slecht opneemt!


Ik heb van vitakruid Magnesium Tauraat met P-5-P de actieve vorm van B6
Dit staat er op. Deze is mij aangeraden door een alternatieve behandelaar van me.

Een heel tijd terug heb ik ook even B12 geslikt, potje weer gevonden, ook van vitakruid. Dat is B12 combi 10.000 met folaat, een formule zonder B6. Maar ik wacht dan nu met B12, en laat eerst dan weer bloed prikken. Pak ik gelijk die vitamines mee.

Alwiene

Berichten: 15032
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Waar mijn Westie is

Re: Leven weer oppakken, maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 23:44

Diepe buiging voor de magnesium die je slikt. Enorm prijzig maar ook enorm mooi product. Je alternatief behandelaar weet duidelijk waar hij het over heeft.
Verstandig om als je B6 in de Magnesium hebt zitten dan een B12 te hebben zonder B6, hoewel p-5-p minder gevoelig is voor stapeling dan goedkopere B6 wil je gewoon geen stapeling van B6 hebben ivm de mogelijke gevolgen.
Inderdaad de B12 nog even laten en eerst bloed laten prikken dan, wel zo verstandig. Mochten daar nu weer allerlei tekorten uitkomen zou ik zelf ook wel benieuwd zijn wáár die vandaan komen. In plaats van alleen maar klakkeloos te supplementeren.

Magnesium werkt ontspannend, wanneer je dat nog niet doet zou je eens kunnen kijken of je beter slaapt (en niet de hyperventilatie induikt) als je deze vlak voor het slapen gaan neemt.

<3 A HOUSE is not a HOME without a WESTIE <3

fransje23

Berichten: 11074
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 23:45

Nista_RX schreef:
fransje23 schreef:
Vitaminetekorten kunnen heel goed Lyme-gerelateerd zijn. Door de ziekte is de behoefte ook groter waardoor er eerder tekorten ontstaan.
Is zeker iets om uit te laten zoeken! Toen ik Lyme had bleek ik ook enorm tekort aan vitamine D en B6 te hebben.


Bedankt voor je informatie. Jij bent er weer helemaal bovenop gekomen, de ziekte van lyme?


Na mijn laatste antibioticakuur van drie maanden, eerste was twee maanden, en een revalidatuetraject en ik al zes jaar geen klachten. Wel nog restschade wat waarschijnlijk blijvend is maar dat neem ik op de koop toe. Of ik helemaal genezen ben is onduidelijk aangezien Borellia in je lichaam kan blijven maar dat niet te testen is.
Ik had ook een neuro-borelliose inclusief verlamming van een hand en voet.

Over Lyme kan ik je wel wat vertellen, ook over de frustratie van onbegrip en onkunde in de medische wereld.
Stuur maar een on als je wat wilt weten.

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid


[KS-ITP] Spaanse schone van veulen naar (bijna) jaarling
[BEH] Mijn ervaring: RevitaVet bij behandeling peesblessure!

Pocca_Locca

Berichten: 1918
Geregistreerd: 12-10-14
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-20 23:46

@marlinderoos nee, video van universiteit van Nederland niet gezien. Het was al eens in een video van dr Berg voorbij gekomen. ( sorry daar heb je ‘m weer :') ) Dat was ook waar ik in het afval-topic op doelde o.a. dat hormonen vaak belangrijk(er) zijn bij het afslanken dan puur de calorieën.( Het zijn allemaal hormonen natuurlijk. Cortisol, insuline etc.)

When you tear out a man’s tongue, you are not proving him a liar, you’re telling the world that you fear what he might say

https://youtu.be/1JLBXfKDbbI


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amie89, Eloya, Pepperrr en 29 bezoekers