Kreupel maar niet duidelijk waarom

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Kreupel maar niet duidelijk waarom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-19 13:45

Ik kom hier toch even mijn verhaal doen omdat de kreupelheid steeds lastiger word om te verklaren.
Ik zal even een tijdlijn schetsen:

15 augustus krijg ik een appje van de staleigenaar dat mijn paard zijn been linksvoor moeilijk neer zet.
Hij heeft een wondje onder zijn voorknie en het hele onderbeen is dik, maar niet extreem warm.
Ik heb telefonisch contact met de dierenarts en omdat hij er wel op steunt, loopt etc en verder OK is krijg ik het advies hem een paar dagen rustig te houden, te koelen en op te letten.

Na 2 dagen is zijn been weer de normale dikte en toont hij geen kreupelheden meer. Ik doe toch een paar dagen voorzichtig en ga met hem aan de hand stappen. Hier loopt hij goed en zelfs een drafje is zonder problemen.

Precies een week later besluit ik weer langzaam te rijden. We hebben geen bak op stal, maar een lange buitenrit lijkt me geen goed idee. Ik rij naar het pas gemaaide weiland onder aan de straat om te oefenen voor de wedstrijd waar ik ons voor ingeschreven had. Ik stap en draaf een paar rondes, totdat hij struikelt(door zijn voeten niet goed op te tillen). Meteen hierna is hij kreupel in draf, maar ook alleen in draf. Ik stap af en loop terug naar stal. Daar weer koelen en afwachten.
Ik besluit dat ik maandag de dierenarts wil laten langskomen voor een check.

Maar dan kom ik zondag op stal en staat hij letterlijk op 3 benen en kan niet meer bewegen van de pijn.
Met spoed laat ik een dierenarts komen. Hij staat namelijk achterin het weiland in de volle zon..
Dierenarts heeft hem nagekeken en vermoed dat het komt van het wondje op zijn been icm het hete weer. Hij krijgt antibiotica en pijnstillers gespoten + in poedervorm.

Volgens hem moet hij met 2 dagen weer gewoon goed lopen, zo niet dan voor de zekerheid rontgenfoto's van zijn been laten maken. Het is een rot plek, en zou een griffelbeen scheur of breuk kunnen zijn.

Helaas is hij absoluut niet beter met 2 dagen dus de 28e heb ik rontgenfoto's laten maken. Hierop is geen breuk te zien maar wel wat andere vreemdigheden.
Afbeelding
Mijn paard is 14 jaar oud. Zijn griffelbeentje "hoort" tot een bepaalde mate vergroeid te zijn met zijn ellepijp, maar dit is bij beide benen niet het geval. Omdat we het vreemd vinden maken we ook foto's van het andere been.
Afbeelding
Maar ook hier is dit hetzelfde. Ook zien we bij beide benen boven het griffelbeen een soort "bolletje". Dit hoort er ook niet te zitten, maar de vraag is of hij hier last van heeft aangezien het bij beide benen voorkomt.
Voor de zekerheid maken we nog een foto met zijn voorknie gebogen zodat we kunnen zien wat het bolletje doet.
Afbeelding
Dit verdwijnt dus helemaal "in" het gewricht. Raadsels..

De dierenarts stuurt de foto's door naar de kliniek in Luik maar hier heb ik tot op heden nog niks over gehoord. Heb nog gebeld maar ook de dierenarts heeft nog niets vernomen van de specialist.

Mijn paard is nog steeds kreupel. Staat op rust, alleen in een paddockje op de wei waar hij wel wat kan en mag rondstappen maar hij mag niet gek doen en niet te kort draaien.
Zodra hij draait of een bocht maakt heeft hij duidelijk pijn.
Afgelopen maandag moest ik stoppen met de pijnstillers en antibiotica. Maar sindsdien is er geen verbetering meer.

Vandaag was zijn been weer warm, maar niet dik.Ik heb respect voor eenieder die dit lange bericht gelezen heeft. Ik moest het gewoon even kwijt en wie weet heeft iemand ongeveer hetzelfde meegemaakt en weet ik waar ik op moet letten of nog kan proberen.
Ik wil wellicht nog een scan/echo laten maken van zijn pezen, maar aangezien hij geen verdikkingen op de pezen heeft weet ik niet hoeveel zin het heeft.

Dank voor het lezen en eventuele tips!
We hopen alsnog op (spoedig) herstel.. :)

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.


Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-19 14:18

moretje schreef:
Wat rot zeg, hoop dat je snel meer weet. Is het een idee je foto's aan een andere specialist/ kliniek te laten zien? Je bent nu al even aan t wachten op antwoord en je paard staat met pijn.
Heb verder geen advies, behalve dat ik je veel sterkte wens!


Dit is zeker een idee, maar hoe pak ik dat aan? Moet ik dan gewoon mailen naar een kliniek met het verzoek en de foto's? Ik heb dit nog nooit gedaan of meegemaakt dus weet niet goed hoe het aan te pakken.

Esterke schreef:
Dat is echt niet leuk...
Ik zou zelf eens bellen naar de kliniek waar de foto's naartoe zijn gestuurd en vragen of ze al meer weten.
Heeft je eigen DA nog niet naar hun gebeld om te vragen waar hun feedback blijft?
Ik zou nu toch even wat druk gaan zetten, zodat je paardje zo snel mogelijk geholpen kan worden en anders zou ik met mijn foto's bij een andere paardenkliniek gaan aankloppen.

Ik wens jou en je paardje veel succes en een hopelijk spoedig herstel.


Dat heb ik inderdaad nog niet gedaan maar zou ik wel kunnen doen. Natuurlijk is het nu wel alweer weekend..
Mijn eigen DA heeft inderdaad sowieso al 1 of 2x gebeld maar blijkbaar was de specialist niet aanwezig afgelopen dagen..

Weidebloem schreef:
Snap helemaal dat je je zorgen even van je af wilt schrijven. Is het been waar hijbzo kreupel op loopt ook met de echo nagelopen? Dan kan je beoordelen of er geen weke delen beschadigd zijn. Veel sterkte en hoop dat je snel meer duidelijkheid krijgt.


Er is nog geen echo gemaakt, dit wil ik wel nog laten doen maar hier wil ik dan weer even met mijn DA overleggen.

janouk schreef:
https://www.equinestudies.nl/ons-team/z ... vermeulen/
Je zou Zefanja een mail kunnen sturen. Ze doet onderzoek naar afwijkingen op het griffelbeen met Sharon May Davis bij de verschillende (oer) rassen. Ze weten er veel van door dissecties die ze doen bij paarden. Niet dat je hier medisch mee opschiet, maar misschien herkennen zij dit.


Dat is wel heel interessant! Bedankt voor de tip, ga ik zeker doen.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-19 14:04

Focussed schreef:
Zo'n symmetrische afwijking klinkt meer embryonaal, en dus iets waar hij al zijn hele leven goed mee gefunctioneerd heeft.

Weten jullie zeker dat de kreupelheid uit de voorknie komt? Is er uitverdoofd? Is de rest van het been (mn kogel en ondervoet) ook op de foto geweest? Zijn er echo's gemaakt van het gehele voorbeen (voorknie, etc.)?


Ik vind het een karig onderzoekje om meteen op te handelen...Ik zou je paard zodra hij goed vervoerbaar is (desnoods met pijnstilling) naar een goede kliniek vervoeren.

Bedankt voor je bericht.
Ik denk inderdaad ook dat de afwijking eerder aangeboren is en niet direct voor klachten zorgt, vraag blijft dan wel wat de klachten veroorzaakt.

Nee, er is dus geen zekerheid dat het uit de voorknie komt. Zelf lijkt het mij niet heel voor de hand liggend dat het uit de ondervoet of kogel komt, aangezien de warmte en ontsteking voornamelijk in het onderbeen zit, echt tussen voorknie en kogel in. Natuurlijk is het niet onmogelijk.
Nee, de rest van het been is dus niet op de foto geweest. Echo staat voor morgen gepland, daar zal ik wel specifiek vragen om het hele been inderdaad.

Ik kijk nog even wat er morgen uitkomt en dan kan ik altijd nog een kliniek contacteren voor onderzoek.
Helaas heeft Luik nog steeds niks van zich laten horen. Ik weet dus in ieder geval waar hij niet heen gaat :(

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-19 16:28

kimmie1 schreef:
Wat zou kunnen, maar dan moet er een echo gemaakt worden, is dat hij een peesschede bloeding heeft gehad, dat verklaard ook het kreupel na struikelen. Mijn vorige paard heeft dit een aantal keer gehad, struikelde en been liep vol onder de voorknie. Stond letterlijk op 3 benen, ik dacht dat hij zijn been gebroken had zo pijnlijk. De schede wordt als het ware te krap om de pees door te laten glijden doordat er bloed in komt.

Klinkt plausibel!
Dat kan met een gewone/reguliere pees echo gezien worden?

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Re: Kreupel maar niet duidelijk waarom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 14:58

Even een update, we zijn er inmiddels "achter" wat het is. Mijn gevoel klopte dus wel. Helaas niet wat ik gehoopt had, maar nu kunnen we iig vooruitdenken.

Gister is de dierenarts dus geweest voor de scan van de pezen en hier was wel wat op te zien. Ze heeft ook zijn been uitverdoofd om te kijken of dit zou helpen.

Hij heeft linksvoor een beschadiging aan de tussen pees bij de aanhechting. Na het uitverdoven was hij heel snel weer volledig rad, zelfs in een korte wending linksom.

Hij heeft ook aan de voorkant ter hoogte van het wondje(van een trap waarschijnlijk) een onrustig stuk in zijn bot. Vermoeden is dat hier een botfragment vanaf zal komen(wat dan mogelijk operatief verwijderd moet worden, maar misschien ook niet). Hiervoor heeft hij momenteel een soort trek verband wat dit wat zou moeten versnellen. Donderdag komt de dierenarts weer voor controle en ergens volgende week /week erna nog eens voor controle rontgen om te zien hoe het bot er dan uit ziet.

Maar in principe moeten we het behandelen en bekijken als een peesblessure en kunnen we rekenen op ongeveer een half jaar herstel.

Het probleem aan het bot kan heel goed veroorzaakt zijn door de trap, maar mij lijkt de pees hier los van te staan. Misschien dat dit wel een probleem is dat al langer speelt en juist hierdoor nu naar buiten komt, geen idee.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 20:23

Arabesk schreef:
Citaat:
ongeveer een half jaar herstel.


maak daar maar een jaar van.......

Uiteraard krijgt hij alle tijd voor herstel die nodig is, en zelfs als hij nooit meer berijdbaar zou zijn zal ik er niet wakker van liggen.

Op het moment ligt mijn focus om hem pijnvrij te krijgen zonder hem in een stal te moeten opsluiten.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.


Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 21:36

lianne125 schreef:
Is het de aanhechting onder de knie? Zo ja die blessure heeft mijn paard ook gehad. Hij was ook stokkreupel na een keertje struikelen. Ik heb de blessure met PRP en shockwave laten behandelen en na 6 weken was ik weer aan het opbouwen!

Vind een jaar herstellen van een peesblessure ook wel erg overdreven. Meestal met wat hulp is het met een week of 8 weer acceptabel op de echo om weer rustig te gaan opbouwen. Maar dat is mijn ervaring.

De aanhechting onder de voorknie inderdaad. Maar dus wel in combinatie met dat bot fragment. Daar zit ook weer herstel aan vast natuurlijk.

Maar nogmaals, hij krijgt alle tijd voor herstel die nodig is, hoe snel of langzaam dat ook gaat.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Re: Kreupel maar niet duidelijk waarom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-19 10:36

Klopt, het is nu even afwachten wat het botfragment gaat doen, maar dit houden we dus goed in de gaten middels controle foto's etc.

Het paard van mijn vriend heeft afgelopen jaar inderdaad ook een blessure bij de aanhechting gehad. Bij hem was het slechts een ontsteking van de pees en hij was er met een half jaar rust en daarna geleidelijk aan opbouwen vrij snel weer bovenop en loopt nu weer als voorheen.

Dus we blijven positief :)

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Re: Kreupel maar niet duidelijk waarom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-19 15:16

Update van vandaag.
Afbeelding
Links 2 weken geleden, rechts vandaag. Je ziet aan de rechterkant allemaal oneffenheden langs de pijp, dat zijn dus allemaal verkalkingen en botwoekeringen.
Vermoedelijk komt dit dus door een botvlies ontsteking en nu is het zaak dat we wachten tot het rustig word zodat we weer verder kunnen kijken hoe en wat.

In ieder geval zal het herstel nog langer duren.
De peesblessure is nog steeds een mysterie, ik gok het erop dat dit toeval is en nu helaas samen tot uiting komt.

In ieder geval weten we nu wat het is en mag hij weer "gewoon" de weide op in een rustig groepje. Dat scheelt al een hoop.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-19 19:21

kimmie1 schreef:
Begrijp ik goed dat er geen los botfragment is maar dat het botwoekeringen tegen de pijp zijn zeg maar? kunnen ze daar niet aan doen zodat de ontstekingsreactie etc verdwijnt? iig heel veel sterkte er mee, hopelijk wordt het snel rustig en kan de genezing beginnen.

Dat is precies wat het is ja :j

Ik heb een speciale oplossing gekregen(soort ekyflogyl maar dan om te sprayen ipv smeren) met lidocaïne en cortisonen enz.
Verder voorlopig nog even pijnstilling en ik wil hem van binnenuit gaan ondersteunen.
Stal genoot heeft goede ervaringen met Artigold na het verwijderen van een chip.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-10-19 21:41

Nou, we hebben weer een nieuwe update om toe te voegen. Niet helemaal zo positief als ik hoopte maar wel een groot puzzelstuk dat miste.


AfbeeldingJa, jullie zien het goed. Er zit een fractuur/scheur in het pijpbeen. Was op de eerdere foto's niet te zien, nog overlegd met kliniek en die gaf ook aan dat dit goed mogelijk is, en dat het soms ook heel lastig erop te krijgen is als het er wel al zit.

Dat wil dus zeggen dat hij dit al meteen had maar nog niet direct zichtbaar was. "gelukkig" is het een stabiele fractuur, en is deze al aan het helen, wat ook weer de woekeringen en de verkalkingen verklaart.
Ook is nu duidelijk waar de peesblessure vandaan komt, daar waar de scheur "uit komt" aan de bovenkant is de pees als het ware losgescheurd van het bot.

Prognose is zoals het er nu uit ziet redelijk positief, behalve dat het heeeeeel lang gaat duren.
We moeten voor nu gewoon doen wat we doen(kleine paddock, geen verdere belasting) en onwijs veel geduld hebben. Over een maand maken we weer foto's(blijven lekker bezig zo) en zien we weer verder.

Mijn eerste reactie was onwijze shock, want gebroken been is niet niks. Maar we staan er inmiddels positief in en houden goede hoop op herstel, hoe lang dat het ook mag duren.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Re: Kreupel maar niet duidelijk waarom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-19 10:05

Elisa2, hij heeft vermoedelijk een trap gehad tijdens te ruw spelen of misschien een ruzie onderling op de wei. Hij had namelijk precies de dag dat hij kreupel werd ook een wondje op dat been, en juist op een plaats waar hij zichzelf niet echt verwond kan hebben(voorkant/buitenkant net onder de voorknie).

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-19 10:38

kimmie1 schreef:
Allereerst veel sterkte met het herstel van je paard. Wat ik bizar vind is dat je op de foto van 12 september al duidelijk die lijn ziet lopen over het pijpbeen, de rechtse. Dat daar niet verder naar gekeken is vind ik echt heel vreemd eigenlijk.

Met de kennis van nu is dat inderdaad jammer.
Echter is het ook volgens de kliniek waar we mee overlegd hebben heel goed mogelijk dat je die breuk niet zo "mooi" erop krijgt. Zij hebben ook de andere foto's allemaal bekeken namelijk. En als je hem niet nét perfect recht hebt dan zie je het niet. En ook als je daar niet naar op "zoek" bent om het zo te zeggen(maar eigenlijk naar een botfragment/sequestor en vervolgens de woekeringen en verkalkingen vind) is het behoorlijk lastig.

Ik snap je punt, maar ik verwijt hier niemand iets. Het is gewoon echt een rotsituatie.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-19 11:30

Hevonen schreef:
Tsjee. Inderdaad is de breuk wel zichtbaar op de rechterfoto van 12 september, maar voor een leek als ik alleen als je de laatste foto ernaast legt.

En geen wonder dat hij kreupel is.

Die niet vergroeide griffelbeentjes zijn ook typisch; heeft hij in zijn jeugd soms tekorten gehad of is zoiets erfelijk?

In elk geval lijkt me dat jouw paard eigenlijk nu een betere herstelprognose heeft dan voorheen toen je eigenlijk niet wist waar je het zoeken moest. Een breuk is niet niks, maar ken wel paarden die daarna gewoon weer zuiver liepen. Gelukkig is het een breuk die vanzelf goed kan genezen.

Heb je ook een foto van het hele paard (buitenkant :)). Ben wel nieuwsgierig hoe hij eruit ziet.

Sterkte!Afbeelding
Monster en ik in betere tijden(vorig jaar rond deze tijd) :)


Dat van de griffelbeentjes is inderdaad nog steeds gek maar daar is tot nu toe geen verklaring voor. Daar wil ik wel nog wat verder naar zoeken maar heeft minder prioriteit momenteel.

Ik heb inmiddels contact met een andere bokker die dit in 2012 heeft meegemaakt, dat is ook wel fijn, beetje sparren over hoe en wat.

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.

Equisync

Berichten: 5181
Geregistreerd: 22-05-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-19 18:37

Ik kom weer even wat leven in het topic blazen met goed nieuws!

Vandaag voor de laatste keer foto's gemaakt en de breuk is zo goed als genezen. Ik heb dan ook groen licht gekregen om met hem te gaan stappen en binnekort mag hij ook weer de wei op. Ik ben echt opgelucht dat het zo snel is gegaan!

Uiteraard blijf ik voorlopig ernaast. Ik mocht van de dierenarts ook wel erop om te stappen maar met mijn zwaar explosieve paard doe ik dat liever nog niet. Hij ging vanmiddag al bijna als een vlieger aan mijn touwtje, dus morgen de hengstenketting mee om te zien hoe dat gaat..

Heel opgelucht en blij met hoe goed de afgelopen maanden zijn gegaan en ik kijk vol goede moed naar het herstel tegemoet *\o/*

Equisync. Sportmassage voor paarden. PB voor een afspraak of informatie.
Andor <3
You're perfectly perfect to me.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: umptie en 14 bezoekers