Wanneer je van binnen huilt

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Wanneer je van binnen huilt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 20:20

Omdat je beste maatje zoveel last heeft van zijn eigen lichaam. Zo graag wilt, maar het allemaal niet kan. ;(

Ik weet niet zo goed waar ik het neer moest zetten, dus besloot ik het hier maar neer te zetten.

Mijn paard heeft PSSM1 en ik vermoed ook PSSM2, maar niet op getest. Wel geef ik hem extra eiwitten boven de vitamine E en magnesium (en dan nog de balancer en vulling voor de smaak, alles laag in suiker & zetmeel uiteraard). Ondertussen zelfs in overleg met de dierenarts duivelsklauw en MSM (vandaag dag 4) gaan geven, omdat het allemaal niet beteren wilt.

Mijn blije gup, werd voor zijn 3e jaar al symptomatisch. In korte tijd herkende ik hem niet meer. Hij was zichzelf niet meer. Een hoop aangepast en langzamerhand en gelijkertijd ook in korte tijd werd hij weer wat blijer en voelde zich duidelijk weer een stuk beter. Na de verhuizing ging het zelfs zo erg de goede kant op, dat ik uiteindelijk zelfs kon beginnen met het rijden. Zo goed dat het ging, gaat het nu weer hard bergafwaarts en in plaats van beter worden lijkt het er alleen maar slechter op te worden. Totaal niet verwacht, want waar ging het ineens mis? Een trap van een paard? Het weer? Misschien wat anders? Of 'gewoon dikke pech'?
Harde spieren, onvoorspelbaar (van nuchter naar in paniek wegrennen en door alles en iedereen heen rennen, totáál niks voor Elano..), gespannen blik en lichaam, een lichaam die alle kanten op gaat doordat zijn spieren in 1 keer aanspannen (kramp), hoeven bekappen is net alsof hij het nooit geleerd heeft en nog wel een hoop dingen. Hij wilt zo graag wat doen, maar hij kan het niet. Een ander zal hem misschien als lui bestempelen, maar ik weet dat hij niet lui is. Ik kan ook niet buiten wandelen, zowel vanwegen zijn lichaam als het gevaarlijke onvoorspelbaarheid. Ik breng niet alleen hem, maar ook anderen dan in gevaar.

Ik heb voor mijzelf afgesproken om te kijken rond eind januari of het met de supplementen is verbeterd, zo niet overleggen met de dierenarts hoe en wat verder. Al ben ik enorm bang dat ik straks misschien voor een hele moeilijke keuze zal moeten staan. Als ik hem zo zie kan ik wel janken, dit is niet mijn paard. Zelfs mijn familie, die zelden mijn paard zien, zien dat hij zichzelf niet is en niet blij is. Dat zegt ook héél wat.

Ik had al snel gezegd, ik ben al blij als hij 10 wordt. Maar nu, hij moet nog 5 worden. Ik zou hem nog zo graag 30 jaar bij mij willen hebben, maar niet op deze manier. Wat als het niet meer beter wordt, wat als hij er niet meer bovenop komt? Hij wilde vandaag niet eens 1 rondje lopen door de bak, zo ellendig voelde hij zich. Hij wilde rollen, ging liggen en ging gelijk rechtop zitten. Met pijn en moeite begon hij zijn buik(?) te krabben en oef.. Wat doet dat een pijn om hem zo te zien. En dan denk ik, dan kán hij toch ook niet zonder pijn lopen in zijn 'vrije tijd'? Of ben ik nou gek? -O-

Pff, het is zo moeilijk. Hij is zo blij om mij te zien en zijn hapje 'groentesoep' ( :+ ) te krijgen. Maar achter die blije oortjes zie ik zoveel ellende. En wat nou als ik hem er wel weer bovenop krijg? Of de andere kant, wat nou als het zo blijft.. Ik wil mijn maatje nog niet verliezen, ik wil hem beter laten voelen. Maar ik wil ook niet dat hij pijn zal blijven houden de rest van zijn leven. Wanneer zeg ik dat het écht genoeg is?

Filmpje van vandaag. Dat hij wilde rollen, maar al gauw door had dat het hem niet werd. 2 Dagen terug rolde hij wel echt, maar met moeite en een hoop gekreun (oef gekreun, geen genot gekreun). Op het filmpje, als je goed luisterd hoor je ook dat hij geluid maakt die hij anders nooit maakt.


Wat een rot ziekte is dit zeg.. Dit is alles behalve wat er bekend was bij mij toen ik hem kocht. Het is helemaal geen 'suikerarm voeren en klaar'. En 'tinkers hebben geen last' of 'Paarden hebben pas op latere leeftijd last van' klopt ook niks van. En helaas is Elano ook niet het enige paard met deze ellende op zo'n jonge leeftijd. En wat ben ik blij dat ik hem uiteindelijk nog heb laten testen, waardoor ik gelijk kon ingrijpen. Maar toen hielp het en nu lijkt het niks te helpen. Gelukkig kan hij dingen voor mij goed aangeven en weet hij dat ik ernaar luister. En ik denk ook, dat hij heel goed door heeft dat ik aan hem kan zien dat hij echt last heeft.

Ik weet niet zo goed wat ik met dit topic wil of verwacht. Vooral om het van mij af te kunnen schrijven.. Want pff, wat is dit moeilijk zeg. Zoveel onzekerheid te hebben en niet meer goed weten wat te doen.puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 20:57

karuna schreef:
:(:) zo herkenbaar.mijn oude man heb ik ook zo zien martelen. Gelukkig moes hij vanwege andere klachten al jong op afwijkend voerregime wat zijn geluk was. Maar voor zover ik weet was hij een van de eerste tinkers met aantoonbare pssm klachten. -O-


Er wordt ook nog helaas veel te veel beweerd dat pssm niks voorstelt en zeker niet voor tinkers. Alsof tinkers een heel ander diersoort is dan alle andere paarden. -O-


Vrijbuiter34 schreef:
Sterkte TS :(:) Ik weet dat het voermanagement enorm belangrijk is bij een PSSM-er. Heb je iets aan het voer veranderd dat hij zoveel slechter is geworden?


Voer is hetzelfde als vorig jaar. Alleen dan nu zijn supplementen op hun hoogst omdat hij zo slecht is op het moment.


Gloa schreef:
Het is een rotziekte Y;(

Ik heb een 6jarige trekpaard merrie met p1/p1. Met aangepast management en voeding merk ik aan haar eigenlijk nauwelijks nog iets.

Mag ik vragen hoe je paard gehouden wordt en wat hij nu precies te eten krijgt?


24/7 op een track, onbeperkt ruwvoer (altijd het beste op gedaan), schuilstallen en genoeg vriendjes.
Kwa eten op dit moment:

-pavo vital 60-80 gram
-Equifyt zupa (kruiden slobber) en Marstall faser light van allebei +/- 60 gram. Die van marstall is vooral nog restjes opmaken en zupa is nieuw vanwege smaak en slobber (iets met meer poeders dan voer.. :') )
-10.000 natuurlijke vit. E
-15 gram magnesium oxide poeder
- +/- 100 gram eiwitten
- 1 eetlepel met kop zout
1 keer per maand 5 dagen vlozaad (zandkuur).

Nieuw:
-Paar dagen 40 gram duivelsklauw, zometeen 20 gram. (Begreep dat paar dagen hoger gedoseerd mocht worden als start, vandaar).
-10 gram msm.

En nu hopen dat ik niks vergeten ben met het opschrijven. Heb in elk geval een kast vol om de groentesoep te kunnen maken. :=

Hevonen schreef:
Och jee. Ik kende deze ziekte (gelukkig) niet. Maar dat filmpje spreekt boekdelen. Wat een akelig gezicht, wat sneu. Heb net even gegoogled. Wordt er niet blij van. Kan je alleen maar heel veel sterkte wensen.


Heel erg bedankt! Het is ook een hele nare ziekte. Niet alleen vanwege de pijn. Maar ook omdat het goed kán gaan en dat maakt het alleen maar lastiger. Komt het weer goed of zal het alleen maar slechter gaan? We kunnen helaas niet in de toekomst kijken.. -O-

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-20 21:47

mooney schreef:
Dat tinkers geen last hebben is inderdaad echt stierenstront, ze tonen het alleen heel anders dan het beeld bij bijv quarters. Veel meer koliekachtig, niet vooruit lijken te willen, etc.

Wij hadden een tijdje een p1/p1 tinker op stal, ster, meerdere nakomelingen. En maar ontkennen dat er wat mis mee was. Beestje had duidelijk aanvallen.

Heel veel succes en wijsheid gewenst, ik had ook een paard dat jong al flinke problemen had. Het is en blijft heel lastig


Pff arm dier.. Lees zo vaak dat mensen maar al gauw een dier vind 'uitproberen', 'puberen' of noem het maar op.. En dan denk ik altijd, maar wat nou als een dier ergens last van heeft en nu gewoon letterlijk staat te schreeuwen van de pijn? Als ik zie wat pijn bij mijn paard kan doen, dat zogenaamde 'lui' of juist paniek van de pijn..


@rensju en ellepel
Het blijven zitten en krabben doet Elano ook wel vaker, daar is niks geks aan nee. Maar zijn hele houding, gezichtsuitdrukking, moeite die hij heeft met zo'n beetje alles en de twijfel die ik zie of hij wel zal liggen (normaal is het snuffel snuffel, plof, nu was hij echt aan het 'zoeken'). Verder is hij erg gespannen, wat hij uit zichzelf ook absoluut niet is. Hij is meer type blij ei, clown alles is leuk. Nu is niks leuk behalve even aandacht en zijn hapje eten krijgen. En als hij even wat mag doen is hij eerst helemaal blij 'yes mag wat doen!' En dan even later wordt zijn hele houding en gezichtsuitdrukking een 'nou, laat eigenlijk maar zitten. Het werkt allemaal niet mee'.

En dat je het niet (gelijk) ziet geeft ook niet. Als ik van andere pssm paarden hun aanval zie (en ze zijn allemaal anders) zie ik soms ook niet gelijk wat er loos is, zeker als ik het paard verder ook niet ken.MariekeS_ schreef:
Wat klinkt het ontzettend lastig voor je TS en je bent er zo te lezen al lang druk mee. Ik heb zelf geen ervaring met PSSM dus vergeef me alsjeblieft als ik een 'dat is nou net het probleem' opmerking maak :o

Nav het rol/zit filmpje heb ik even in je profiel gekeken want het viel me op dat hij wel heeel erg zwaar is nu.
Ik snap dat er massieve, zware Tinker types zijn maar in de oudere filmpjes en foto's zie ik dat toch niet zo terug... Kan dit ook een gevolg zijn van PSSM of heeft hij misschien last van z'n gewicht dat hij niet graag wil bewegen nu?
Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is op gewicht te houden met beweging als hij echt niet lekker in z'n lijf zit, maar ook dat het extra gewicht hem niet helpt om soepel te bewegen.


Hij heeft zeker vetjes te veel. Maar met 2 rondjes bak 'slenteren' val je ook niet bepaald af, helaas.. Maar hij kan nu echt geen kilometers maken en het zal mij ook niks verbazen dat hij nu op de track ook minder beweegt dan 'normaal'.
En dikker (of juist dunner) worden kan zeker te maken hebben met pssm. Ze hebben deze hele winter wel een slowfeeder en dat scheelt wel naar mijn idee. Maarja, zoals ik al zei. Met 2 rondjes bak valt hij niet bepaald af. Als hij wel flink zou afvallen is het écht foute boel. :=

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-20 00:07

Gloa schreef:
Ik vind hem ook behoorlijk te zwaar terwijl paarden met pssm vaak in de winter veel terug vallen.

Wat voor ruwvoer krijgt hij?


Voordroog, altijd op gestaan en wilgentakken.


Wildgirl schreef:
Ts, het gaat heel hard klinken wat ik nu zeg maar... je paard is écht veel te zwaar.
Dit werkt door glycogeen en koolhydraten stapeling de pssm symptomen in de hand.
Onbeperkt ruwvoer en in jouw geval iedere vorm van krachtvoer zijn voor een koudbloed(en zeker een pssm'er) 9 vd 10 keer niet slim.
Aan het werk zetten, liefst iedere dag met mate. Als het lukt 2x per dag(longe en ohz of longe/longe).
Terugzetten in voer, vitamine e + selenium erbij, magnesium en MSM. Daarnaast zou je nog kunnen kijken naar bijvoorbeeld brandnetel om de afvoer van afvalstoffen te stimuleren.
Een pssm paard is gebaat bij een gezond gewicht, veel vrije beweging en regelmatige (dagelijkse) arbeid.
De afvalstoffen die zich nu opstapelen moeten het lichaam uitkunnen. Drinkt je paard voldoende?
Ik ken zo'n 5 pssm1 paarden, merendeel quarters maar ook een Belg. Met bovenstaand regime hebben deze dieren gemiddeld 1 aanval per jaar, sommigen zelfs al jaren niet.
Goed management is écht cruciaal!


Ik ga nu écht niet hem dwingen om te lopen. En zeker niet op hem zitten. :n
Voor hij zo slecht werd liepen we bijna elke dag minimaal een half uur tot 2,5 uur of gingen we grondwerken, fietsen en in de zomer zelfs stukjes rijden tijdens het wandelen. Maar wandelen is niet meer veilig om te doen, zoals ik al eerder schreef is hij door de pijn zeer onvoorspelbaar. Hij kijkt dan echt niet of er nog iemand of iets voor hem loopt of staat..
Ik zit al aan de max suplementen. Selenium ga ik niet erbij geven gezien dit al in de pavo vital zit.
Paard drinkt ruim voldoende. Urine ziet en ruikt ook gewoon normaal en goed.
Toen hij voor het eerst last kreeg was ik ook begonnen met wandelen en rustig opgebouwd en dat beterde. Maar vergeleken met nu was hij echt niet zo slecht als nu. Nu wilt hij met wat mazzel 5 rondjes bak wandelen zonder weer 'vast te lopen'.

Kwa onbeperkt ruwvoer, ik heb hem op andere stallen gehad met beperkt ruwvoer en dat ging ook niet bepaald goed. Te weinig ruwvoer met andere gevolgen. Kon ik bijvoeren en nog steeds problemen mee. Daarbij zijn er hier heel veel mooie plekjes voor veel paarden, maar niet voor een paard met PSSM.. Dat maakt het enorm lastig. Plekje wat ik gevonden heb zit vol, dus dat schiet ook niet op. En helaas heb ik geen 30 miljoen gewonnen voor een eigen huis met grote paddock e.d. -O-

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-20 00:23

karuna schreef:
Mijn tinker deed het juist veel beter op onbeperkt ruwvoer. Hij was eerst nooit dik te krijgen in de winter. Zelfs niet met 35 kilo goed ruwvoer per dag. En ook het beperkte grasregime viel hem niet goed. Op gegeven moment overgegaan op echt onbeperkt goed eiwitrijk voordroog en nog extra eiwit toegevoegd in de vorm van oa zupa en lucerne. Gras bij voorkeur lang zoveel mogelijk. Daardoor bleef hij regelmatiger op gewicht en bleef hij tenminste eten.

Een paard dat echt flink last heeft van pssm aan het werk zetten is vragen om spierbevangenheid, extreme stijfheid en andere narigheden, aan de hand stukjes wandelen is dan veel beter,

Gek genoeg zien juist tinkers met klachten er opgeblazen uit alsof ze kilos en kilos teveel meeslepen. -O- terwijl er juist spierafbraak plaatsvind. Misschien daarom juist opgeblazen. Maar de mijne ging er "vetter" uitzien naarmate zijn voer schraler werd. Als ik er echt onbeperkt ruwvoer en eiwit induwde was hij een stuk minder opgeblazen,

Filmpje nu kunnen kijken. Hij oogt hetzelfde als Connor tijdens te weinig eten periodes. Wel zou ik zijn koker even checken of daar niet veel prut inzit. Ik zal eens fotos gaan zoeken waarin je verschil kunt zien


Elano kan ook enorm dik worden in korte tijd. Ik gok op vocht/spieren. Om vervolgens de volgende dag weer 'normaal' te zijn.
Zijn koker wordt elke week gecheckt. Heeft snel een vieze koker en als ik de prut laat zitten gaat het ontsteken. Gelukkig vind meneer het helemaal niet erg als ik erin zit. :')

Voer is niet getest zover ik weet, maar een hoefbevangen gevoelig paard kan er zonder probleem van eten. Dat had geloof ik ook (onder andere) te maken met suikers?

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-20 11:06

Oei koeienkuil, dat gaat elano echt niet krijgen hoor. Alleen die zure geur vaak al, stink ik de hele dag naar kuil i.p.v paard. :+
Dit is echt droog stengelig voordroog.
En verder, zover ik weet is er geen plek in de buurt met onverpakt hooi. En dan heb ik het over een pssm-paardwaardig-geschikte plek.


Mindin
Uiteraard kan er met alleen voer ook afgevallen worden. Maar dan moet je het voor elke paard gaan veranderen en dat is op deze stal helaas geen optie. Enige wat ik hooguit zou kunnen doen is ook nog zijn masker om gaan doen (net + masker dus). Maar ik weet nu al dat hij die in no time af heeft. Op het gras zijn de paarden te druk met gras eten, maar ze staan nu niet op gras. Kan het uiteraard wel proberen.

Caily
Het is ook niet van 1 dag, maar langzamerhand steeds erger geworden helaas.. En ik ken mijn paard, hij wilt juist werken, wat doen. Maar geeft gelijkertijd aan dat hij het niet kan. En als ik zijn hele lichaam alle kanten op zie gaan, kan ik mij dat ook zeer goed voorstellen.

Hij heeft juist minder problemen na het toevoegen van eiwitten. Dus enige wat ik kan zeggen is de boel verhogen om te proberen. Lysine is 10 gram p.d. op het fb forum zit ik al. Zowel de Engelse als Nederlandse. Magnesium weglaten al geprobeerd. Geen verschil kwa schrikken.

Duivelsklauw is juist bewust gedaan in de hoop uit de 'negatieve spiraal' te komen. Pijn, minder lopen, nog meer pijn, veel minder lopen etc. En minder lopen zorgt er voor dat de suikers alleen maar in zijn lijf blijft, last en pijn krijgt etc. Maar op dit moment kan ik hem echt niet dwingen, zal het alleen maar erger maken. Meer spierschade en nog meer pijn.
Mockcare nog nooit van gehoord, zal ik eens opzoeken.

Kudde is zover ik nog kan zien zelfde als vorig jaar. Wel speelt elano minder naar mijn idee. Hij wijst nu veel sneller het spelen af. Ik weet dat pssm paarden oud kunnen worden. En elano zou op deze manier ook oud kunnen worden, het is de vraag of het paard waardig is. Want ik zie op dit moment al ruim 2 weken 1 grote ellende. Maar dit is langzaam aan al ruim voor die 2 weken begonnen, want ik was al aan het twijfelen of er weer niet wat goeds zat kwa spieren. Maar gezien anderen zeiden niks te zien, begon ik er alleen maar meer aan te twijfelen of ik spoken zag. Ja tot nu, nu weet ik het gewoon zeker. Het filmpje is maar een heel klein stukje van alles in totaal.

Mijten zitten toch vooral in de benen? Elano stampt en doet verder niet namelijk. En als hij staat krabt hij ook niet met zijn benen.


Het is ook vrij lastig verder, vooral omdat ik mijn paard zo goed ken en hem zie veranderen kwa gezichtsuitdrukking (pain face, gespannen) en lichaamshouding.

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-20 12:38

Utrecht en pssm.. Oei. Dat neem ik net zo serieus als de tip om een ziek paard groentesoep met ballen te geven.. :=

Cnb
Het is ook ups en downs. Alleen ondertussen lijkt het meer downs te worden dan ups. Zo denk je, oh het gaat de goede kant weer op! En dan twee dagen later kom je weer met de goede moed op stal, paard loopt vrolijk met je mee voor zijn hapje en even later na 4 rondjes bak begint je paard weer flink stijf te lopen en alle andere problemen.
En toen ik die twijfel had, bleef ik gewoon de dingen doen waarvan ik dacht dat goed zou zijn voor hem. Dus wandelen en grondwerk.

Elano kreeg eerst ook veel minder. Maar toen werd hij slechter, 'basis supplementen' verhoogd, maar doet niet voldoende dus nog meer verhoogd naar de max. Helaas doet het (nog) te weinig. Vandaar andere supplementen erbij in de hoop dat het (indirect) zal meehelpen.

Wildgirl
Als ik nu met hem aan het werk ga zal er alleen maar spier schade optreden. Met gevolg dat het alleen maar harder bergafwaarts gaat.
Bit en hengsten ketting gaat niet werken bij een paard die wegrent voor enorme pijn. Zal hij alleen maar meer pijn krijgen, alleen dan op een andere plek. Ik ben als het nodig is echt niet van de zachte hand, maar in dit geval zal het alleen maar de boel erger maken. :n
Fietsen is net als wandelen echt not done. Zoals ik al zei, ik breng dan niet alleen hem, maar ook anderen in gevaar. Het is namelijk niet voorspelbaar wanneer hij in 1 keer wegrent. Hij kijkt ook echt niet uit voor wat er voor hem staat of loopt.
Als hij iets 'gewoon' eng vind blijft hij juist bij mij, vraagt om bevestiging wat te doen. Maar dat is heel wat anders dan dat je 'aangevallen wordt', maar dan door je eigen lichaam. Maarja, vertel dat maar aan je dier dat er geen leeuw hem opeet en het zijn eigen spieren zijn die enorme kramp veroorzaken. En als hij iets 'gewoon' eng vind en ervan schrikt, gaat hij om je heen, in plaats van door je heen. Dat door je heen walsen is echt niks voor Elano. -O-
En ja, beweging is vaak erg goed. Tenzij ze dus danig slecht zijn, zoals elano op het moment. En er zijn ook pssm paarden die juist slecht gaan doen door 'menselijke beweging' en dus door het leven gaan als weide/paddock versiering. Dat maakt het allemaal zo lastig. Elk paard is daarin anders, elke aanval is anders en dat is dus elke keer weer uitzoeken wat nu werkt of niet. En blijven werken/wandelen e.d werkte dus totaal niet in dit geval. Terwijl toen rond 3 jaar juist wel werkte, waardoor ik dus dacht: oh dan werkt het nu ook. Is hij er zo weer bovenop! :)*
Maar helaas, werkt dat dus niet zo simpel.

2 keer aan het werk is overigens geen doen i.v.m werk. Of ik moet kort achter elkaar gaan werken met hem, maar dat zal ook niet veel uithalen. Enige wat kan is dan een stal met stapmolen voor de ochtend en zelf aan het werk in middag of iets. Maar dan moet hij eerst stabiel(er) worden. En dan is de vraag of de rest van de stalling (voer, uren buiten etc) wel bij past. Daar zit je dan ook nog mee. Daarom is het zo lastig. Bij de ene stal heb je probleem A, bij de andere stal heb je probleem B.. Of ze zitten vol, dan wordt het ook lastig. En zoals ik al eerder zei, heb ik ook geen paar miljoen voor een eigen plekje.
En het is niet dat alle stallen/plekjes hier slecht zijn, zeker niet. Maar voor een pssm1 al gauw niet geschikt. Denk aan kort gras kunnen veel paarden wel tegen, Elano niet. Weinig buiten met weinig ruimte, is dus weinig beweging uit zichzelf (en kans op energie explosies met kans op dat pssm weer aan de deur komt), nouja slecht voer spreekt voor zich.

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-20 12:57

ellepel schreef:
maar je hoeft ook niet minder te voeren.
je moet anders gaan voeren.


kijk toch of je je voer laat testen, vervang eventueel een deel door stro.
en een paar uur zonder voer kan echt prima :j


Dan zou ik moeten verhuizen, en moet hij eerst stabiel worden. Daarom is het zo lastig en zit ik ook met mijn handen in het haar, kwa gevoel.

Ik wil sowieso iedereen bedanken voor het meedenken. :j <3

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-20 20:00

In vrije tijd is hij ook stram, gaat zijn lichaam ook alle kanten op, krampen etc. Bovendien is het niet elke keer dat hij compleet in paniek weg rende. Dat explosieve, heftig reageren (zowel op zijn spieren als omgeving, zoals iemand die 'plots' de hoek om komt lopen) doet hij ook in vrije tijd. Het is dus niet dat hij het alleen tijdens de omgang/werk doet. Op de poetsplaats heeft hij er ook last van, terwijl hij zijn hapje staat te eten. Toen hij goed was totaal geen last van, hooguit een soort 'schijnbeweging' en opkijken als er iemand om de hoek komt zonder wat te zeggen.
Als hij niemand ziet en ik mij 'verstop' kijkt en staat hij ook niet altijd even 'tevreden' om het zo even te noemen. Hij straalt dus niet altijd rust uit, maar ook niet altijd ellendig. Er zitten dus betere momenten tussen, maar dat is met omgang ook zo. Het is gewoon heel lastig, gezien het een komen en gaan is. Maar op de betere momenten, is het echt (nog) niet zoals het hoort zegmaar.

En ik weet dat hij heel hard voor zichzelf kan zijn en op de kleinste details moet letten. En ik weet ook van hem dat hij héél graag dingen wilt doen, veel te veel goed keurt (hij is een echte goedzak). Waardoor ik weet dat hij dus ook echt last heeft, want voor mij zijn het geen kleine signalen.
Hij is verder geen type luie tinker. Snelheid is leuk, als we mogen draven hoef ik vaak maar 1 huppeltje te maken en hij is al in draf. Oren erop en gaan met die banaan! Nou, als ik dat nu doe ben ik blij met een iets snellere stap. En ik zie aan zijn hoofd dat hij echt wel wilt en zijn best doet. Dus het is echt niet een 'ik heb even geen zin' gevalletje. Want dat heeft hij een enkele keer, geen zin. En dat is heel anders, dan loopt hij ook gewoon nog goed. En als ik dan zou zeggen van 'hup, kom op', dan doet hij het wel en blijft dan bv gewoon draven tot ik zeg te stoppen. Als ik hem nu laat draven (als ik hem in draf krijg) krijg ik echt een nijdig hoofd en dreigen met bijten (alsof je een paard aansingeld met enorme singelnijd, voor het idee.) en na een aantal moeizame draf passen alweer in stap. En als ik zie hoe stijf dat is, dan laat ik het ook maar verder voor wat het is. Dat is echt niks voor Elano, dat herken ik totaal niet in hem. Het gedrag wat hij laat zien al helemaal niet. :n

Dat krabben aan zijn buik (na het rollen of liggen) deed hij zo nu en dan ook gewoon met zijn goede dagen. Hij trekt alleen dan een héél ander hoofd en maakt dan geen 'oef' kreun geluid zegmaar. Dan is het meer een 'ohh, ja daar! Precies de plek!' geluid en hoofd, heel anders. En het ging toen ook een heel stuk soepeler. Ja, geen idee hoe ik het moet uitleggen zonder filmpjes. Maar hij doet het net zo vaak (of weinig, net hoe je het bekijkt) als toen met andere stallen/voer.

Het is sowieso enorm lastig. Ik wil ook zoveel, alles goed doen. Maar moet het doen met de mogelijkheden die ik (nu) heb. Het spookt ook continu door mijn hoofd dat ik hem misschien wel moet laten gaan, alsof ik gefaald heb gevoel.. Ik laat dit topic voor nu ook eventjes rusten, mocht er een update zijn zal ik die wel posten (of een nieuw topic plaatsen). Wilde, zoals ik in de OP ook schreef, vooral mijn ei kwijt. Ik ga ook de dierenarts mailen, om te vragen over de genoemde opties (veilig of niet) en hoe hij er allemaal over denkt en ziet. Hopelijk krijg ik ook wat meer 'rust' in mijn hoofd, want er gaat nu eventjes veel te veel doorheen.
Ik wil nogmaals iedereen tot nu toe bedanken voor het meedenken en adviezen!

@sizzle Jeetje, zo enorm jong. Rot ziekte is het ook. Jij ook nog veel sterkte met het verlies. ;(

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-20 18:09

Kleine update kwa stallingen:

Heb voor nu nog niks geschiks gevonden met (mogelijkheid tot) getest (onverpakt) hooi. -O-

Er zijn wel stallen waar hij +/- 6 uur buiten komt op een redelijke paddock, eventueel met vriendje en (moet dan zelf geregeld worden) met voer en water op de paddock.

Maarja, dat is wel 18 uur (of 17/16 vanuitgaand dat we aan de gang gaan) op stal. Dat is wel heel wat anders dan 24/7 buiten met alle ruimte. Ik wil het op zich wel een kans geven en je hebt best kans dat zolang hij wat te eten/knabbelen heeft, het hem al weinig uitmaakt. Maar toch. Oh en de drukte. Geen idee hoe hij erop reageert, maar ik hoop dat ik zelf dan niet gek wordt. Maarja, dat wordt ik nu ook zo'n beetje, alleen dan door de drukte in mijn hoofd. Alle gedachtes die van hot naar her springen. :+

Kwa 24/7 buiten heb ik ook nog een berichtje gestuurd, maar ben bang dat dat met gras is. En de ander zit vol.

Update over Elano:
Hij voelde zich de vorige keer zich zoveel beter dat hij helemaal door het dolle heen is gegaan. Hij heeft in die paar minuten meer gebokt dan hij vorig jaar gedaan had. Hij had in elk geval zijn oren erop en gaan met die banaan hoofd tijdens het galopperen.
Was even bang dat hij daardoor weer een enorme terug val zou krijgen, maar het viel redelijk mee. De volgende dag liep hij wel weer wat stijver, maar ik stond in elk geval niet van binnen te janken van de ellende die ik toen zag..
Dus hopelijk kunnen we ook weer langzamerhand de minuten opbouwen en straks verhuizen. Is alleen nog een beetje de vraag waar.

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-20 19:22

Zerena schreef:
Juist voor een pssmer is bewegen goed.
Dus ik zou hem niet van altijd buiten naar 16 uur per dag op stal zetten.
Ik ben bang dat je dan ook direct een aanval triggert.


Dat snap ik, en ben er ook bang voor. Maar hier in de buurt is de perfecte stal/plek voor een pssm onvindbaar ben ik bang. Elke stal heeft wel wat. Of dat nou modder is, weinig buiten/ruimte, te rijk/slecht/veel/weinig voer, gras, noem het maar op. Er zal altijd wel wat zijn. Dat maakt het ook zo lastig. -O-

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-20 20:04

Cheminee schreef:
Ik zie dat je uit den helder komt.
Stal horsecare past bij elano en er staat daar ook iemand met een paard die pssm heeft. Dat paard gaat daar heel erg goed! Het is wel in callantsoog..


Dat is helaas te ver. Gaat hem echt niet worden. -O-

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-01-20 17:33

Weer een update:

Vandaag is hij weer 2 weken een stuk beter. Nog niet zoals het moet, maar hij loopt weer een stuk beter en 'shaked' niet alle kanten op. Vorige week de hoefjes weer laten doen en dat ging ook flink veel beter dan de keer ervoor toen het echt niet lekker ging. We hebben steeds een rondje meer gelopen in de bak en laatst ook weer een mini rondje gemaakt buiten het erf. Hij was helemaal enthousiast, net een woeste wilde hengst. Blij ei! Heerlijk om langzamerhand weer zichzelf te zien worden! We hebben dus heel veel meer hoop dan een paar weken terug. <3

Vandaag is hij ook verhuisd. Hij is veilig en heel aangekomen. Al had meneer wel de voorstang eruit gerost (Echt iets voor Elano. Die vond hij vast niet nodig :+ ). Hij stond wel nog keurig op zijn plekje. Hij snapte van de trailer weinig van. Normaal moet hij óm de trailer heen, niet er in. Het zal ook wel 2 jaar terug zijn dat hij voor het laatst in een trailer of vrachtwagen stond. Maar hij deed het braaf en stond er zo in. Eruit ging gelukkig ook heel makkelijk. Super braaf luisteren ondanks alle indrukken en spanning. Heerlijk braaf zoals ik hem ken.

Hij stond heerlijk rustig in zijn stal, vooral proberen kennis te maken met zijn (hopelijk) nieuwe vriendinnetje. Heb ook maar een netje opgehangen (hij is zo'n figuur dat over zijn eten plast) , zijn voer met supplementen in zijn voerbak gestopt en in de paddock ook een plukje hooi gegeven. Niet te veel, want het waait hard en hij was toch grotendeels bezig met zijn spanning eruit te bokken, rennen en te hinniken. Hij snapt er echt helemaal niks van. :(:)

Nu is het vooral hopen dat het goed blijft gaan. Maar de hoop is er in elk geval weer! *\o/*

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-02-20 20:34

Afbeelding

Ondertussen een tijdje verder op ons nieuwe plek. Hij zou eerst 6 weken appart staan in de paddock en dan langzamerhand kijken of hij samen met het andere paard kon gaan staan. Ze staan ondertussen al samen en dat gaat gelukkig erg goed. Het andere paard kan nogal vel trappen, maar Elano heeft na de eerste keer geleerd dat het niet slim is om dan een hoek in te lopen. Hij is daar gelukkig slim genoeg voor om dat 1 keer te doen. Hij zoekt problemen ook niet op, dat scheelt waardoor ze heel fijn samen kunnen. Hij loopt altijd keurig weg als mevrouw vind dat hij weg moet. Verder kunnen ze ook samen heerlijk kriebelen. :j

Ik hoop alleen wel dat het weer nou een keertje beter wordt. Het werken wordt hem niet echt met die stormen. Vandaag door de regen de dubbele longe voor het eerst gepakt. Aangezien hij langzamerhand begint te wennen durfde ik dat wel aan. De eerste keer longeerbak was hij helemaal over de zeik. Hij snapte echt niks van de hele verhuizing, alleen staan etc. Hij ging in de longeerbak alleen maar rennen, bokken, hinniken.. Het heeft wel even geduurd voor hij rustig/normaal over het erf kon lopen en in de longeerbak normaal kon werken.
Ik wilde eigenlijk gister met de dubbele longe aan de slag, maar zijn spieren waren gister weer behoorlijk hard. Dus ik had mijn gevoel gevolgd en kwa werk maar even niks gedaan. Vandaag waren zijn spieren flink zachter, waardoor ik het wel aandurfde. Wel wat korter dan ik wilde, maar het regende flink. Was helemaal doorweekt thuis gekomen. Vies weer. Is het al lente? -O-

Ook ondertussen een klein rondje gewandeld. De heenweg lekker vlot en erg enthousiast, dus ik wist al hoe de terugweg zou gaan. Hij vloog ook 1 keer tegen mijn moeders scootmobiel op de terugweg. Ik wacht nog even met het erf te verlaten tot ik ook veilig en wel de bak rond kan werken. Want dat is nog allemaal spannend. Alleen de bak heeft stormschade, dus dat moet even wachten. Maar als het goed blijft gaan, komt het allemaal vanzelf wel. Voor nu dus voorlopig in de longeerbak en bak bezig blijven.

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-02-20 20:46

Rizette schreef:
Kun je op de nieuwe stal ook met hem gaan wandelen zodat hij wat af gaat vallen? Dat zal w.s. niet lukken door alleen minder te eten. Het filmpje is al weer een tijdje terug maar als hij nu beter is dan op het filmpje(toen zagik behalve veel te dik , geen problemen, ja erge jeuk maar dat zal toch niet van pssm kunnen komen denk ik) dan is het denk ik een kwestie van tijd investeren en opbouwend van een kwartiertje naar elke dag een paar uur met hem aan de wandel. Ik denk dat het afvallen daardoor je paard ook heel veel goed zal doen. Mooi dat je een goede plek hebt gevonden!


We zitten nu direct aan de weg (vorige plek direct aan ruiter en fietspad). En aangezien hij echt flink moet wennen aan zijn nieuwe leven (om het maar zo even te noemen) blijven we maar even binnen het erf totdat dat 'probleemloos' gaat. Daarna kunnen we het wandelen en eventueel fietsen weer oppakken. Als ik nu naar het strand wil wandelen zijn we zeker 2+ uur onderweg, maar in elk geval wel een goede motivatie om meerdere uren te wandelen. :')
Maar eerst goed laten wennen en dan de buurt samen verkennen. Als een uur goed gaat, kunnen we kijken of het strand ook gaat lukken. :):)

puppy1128

Berichten: 4605
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-03-20 14:20

Afbeelding

Nou vandaag een mini rondje gelopen. Wel een paar schrik acties en ook paar keer iets te enthousiast waardoor hij ietwat explodeerde. Maar we hadden ook ontspannen momenten tussendoor, dus dat is al heel wat. Maar het oversteken kon gelukkig wel normaal zonder gekkigheid, dus daar ben ik het meest blij mee. Al een hele verbetering met de vorige en de keer daarvoor. :D

Ook bezig met wennen aan een bit, vanwegen zijn enthousiasme. Drukke weg en een paard dat alle kanten op vliegt is hem niet echt. Nou had ik hem wel redelijk onder controle, maar fijn vind ik het niet als hij alle kanten op springt of probeert te rennen. Hij zal dat maar net doen als er een auto of fietser langs rijdt.. Nou voorkomt een bit ook niet alles, maar hopelijk worden zijn explosies dan wel minder tot helemaal niet. Hopelijk zal het drogen van de paddock ook wat mee helpen, nodigt toch wat meer uit om te lopen/rennen/spelen etc dan een natte paddock met hier en daar een droge plek. Al is hij wel zo'n figuur die door de nattigheid door dendert.

Maar hij begint nu wel duidelijk te wennen aan zijn nieuwe plek, vriendinnetje, ritme etc. Hij doet het verder ook goed tot nu toe. :):)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bowo, Lienboon, Sewri, Zomer en 16 bezoekers