met doorzitten gaat mijn been naar voren

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

JorineV
Berichten: 555
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-19 15:09

Les! Sorry, dat klinkt misschien heel flauw, maar een paar ogen op de grond (en zeker als dat een goede instructeur is) gaan je waarschijnlijk meer helpen dan wat losse tips en theorie. De instructeur kan jou direct feedback geven, ziet precies wat je doet en welke oefening of advies op dat moment zinvol is.

Om je een beetje op weg te helpen, kan ik je wel vast een oefening vertellen die ik zelf erg prettig vind: afwisselen in het lichtrijden. In plaats van sta-zit-sta-zit enz. doe je een rondje (of een lange zijde om mee te beginnen) sta-sta-zit-sta-sta-zit. Je kunt dat uitbouwen door ook eens 5 passen te blijven staan, of juist meerdere passen door te zitten. Focus op het verdelen van je gewicht over beide beugels en experimenteer een beetje met je beenligging en het verplaatsen van je zwaartepunt om je balans te vinden. Als iemand het paard weg zou toveren, moet jij (zowel vanuit het lichtrijden als vanuit doorzitten) gewoon op je voeten kunnen landen zonder achterover te kukelen.

Ook goed om eens te proberen (als je privéles neemt of anderszins de bak voor jezelf hebt): doe een knoop in je teugels en laat eventueel iemand het paard longeren - hoe is je balans dan? Met andere woorden: maak je stiekem gebruik van de teugels om omhoog te komen in het lichtrijden? De bedoeling is natuurlijk dat je dit volledig vanuit je core (buik, bekken, kruis) en benen doet en dat je ook zachtjes en beheerst weer gaat zitten. Je teugels zijn er alleen voor de communicatie met het paard en zou je niet mogen gebruiken als hulpje voor je balans.

Mocht je rijden op je eigen paard met je eigen zadel, overleg dan met je zadelmaker of je beugelriemophanging misschien wat verder naar achter kan. Dat kan helpen om je benen onder je lichaam te houden.

Laatste tip: als je de gelegenheid hebt, neem dan eens les (of een clinic) van een centered riding instructeur. Zij zijn gespecialiseerd in de houding van de ruiter in het zadel (en rijden vanuit je "centrum", je navel eigenlijk), en ze kunnen je helpen om echt goed te zitten en je beenligging te verbeteren.

Veel succes!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers