Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

American Quarter Horse

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Quarter horse)
Ga naar: navigatie, zoeken
The American Quarter Horse
Quarterportret.jpg
Quarter palomino.jpg
Stokmaat: 1.40 - 1.60 meter
Kleur: alle solid kleuren toegestaan
Land van herkomst: Amerika
Link naar stamboek: http://www.aqha.com

Het Amerikaanse Quarter Horse ras is het paardenras met de meeste geregistreerde paarden ter wereld (inmiddels over de 4 miljoen geregistreerde paarden)[1]. De oorspronkelijke naam van dit ras was 'Quarter Mile Horse' omdat dit ras oorspronkelijk voor paardenkoersen werd gebruikt die in die tijd vaak een kwart mijl lang waren. De naam is later verbasterd tot American Quarter Horse. Het American Quarter Horse wordt gezien als een van de snelste paarden op korte afstanden en wordt nog steeds voor paardenkoersen gebruikt. Daarnaast zijn het populaire paarden voor het werk op de ranch, rodeo’s, reining, barrel racing en western-onderdelen op wedstrijden. Om de veelzijdigheid van het ras te tonen laat men ook Quarters in dressuuronderdelen zien zoals Hunter en Hunter Hack, en worden er menklasses uitgeschreven (Pleasure Driving).

Geschiedenis

Het Amerikaanse Quarter Horse ras is oorspronkelijk ontstaan uit de kruising van naar Amerika geïmporteerde Engelse volbloedhengsten. Een van de eerste en meest bekende was de volbloedhengst Janus, een kleinzoon van de Godolphin Arabier, die in 1756 op leeftijd van 10 jaar naar Virginia werd geïmporteerd. Daar werden er kruisingen gefokt met de al aanwezige paardenrassen, waaronder bijvoorbeeld de Percheron, Arabieren en andere rassen die door de emigranten en Conquistadores eerder naar Amerika waren meegenomen. Na Janus volgenden er meer: Steel Dust, Little Joe, Peter McCue, Cold Deck en Traveler hebben aan de wieg gestaan van het American Quarter Horse. [2]

Peter McCue

In 1940 werd de American Quarter Horse Associaton (AQHA) opgericht door o.a. Robert M. Denhardt. Denhardt was bijzonder gecharmeerd van de bouw van de zogenaamde Steel Dust paarden en ging samen met anderen een aantal ranches in Amerika af om paarden op uiterlijk te beoordelen en deze uiteindelijk in een register te kunnen opnemen. Zo kon het voorkomen dat bij volle broers of zussen de een wel en de ander niet geregistreerd werd. Eigenaren van ranches hadden voor bezoek van Denhardt een weiland vol Arabieren, en na het bezoek een weiland vol Quarter Horses.[3][4]

Het stamboek staat toe dat er nog steeds Engelse Volbloeden met Quarters gekruist worden, de hieruit geboren veulens krijgen dan een Appendix papier. Als deze nakomeling de nodige punten bij wedstrijden heeft behaald (afhankelijk van de geplaatste plek binnen een wedstrijd kun je bij de AQHA punten krijgen) en dus zijn RoM (Register of Merit) heeft gehaald, kan hij worden opgenomen in het hoofdstamboek.

Omdat er nog steeds Engels Volbloed aan het ras kan worden toegevoegd zonder dat er qua uiterlijk gekeken wordt of deze qua bouw bij de Quarter passen, en door de inbreng van dit bloed het ras aan het veranderen was, hebben veel liefhebbers van het ouderwetse Quarter Horse aparte registries opgericht om het ouderwetse type te behouden, de zogenaamde Foundation Registries. .[5][6][7]

Kruisingen met andere rassen worden niet bij het stamboek geregistreerd, maar deze zijn bij de liefhebbers heel geliefd. Zo zijn er bijvoorbeeld in 1970 de Azteca’s (Quarter x Criollo) en in 1989 de Quarabs (Quarter x Arabier) ontstaan.

Exterieur

Er wordt tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen twee types Quarter Horse: het Stock type en het renpaardtype. Het Stock type is doorgaans klein, breed en goed bespierd, terwijl het renpaardtype wat slanker is, en hoger op de benen staat en meer op een volbloed lijkt. De hoogte van de Quarter kan variëren tussen de 1.40m en 1.60m met uitschieters naar 1.70m.

De Stock Horse Quarter is meestal het paard wat gebruikt wordt voor de reining en cutting onderdelen. De bouw is over het algemeen kort, breed en goed bespierd met schuine schouder en een krachtig bespierde achterhand. De hals mag niet te lang zijn. Het hoofd is kort met een rechte neus, kleine oortjes en brede kaken. Ondanks zijn massa blijft het paard wendbaar.

Alle kleuren zijn toegestaan, sinds kort ook de registratie van Cremello’s en Perlino’s. Omdat er in het verleden ook gevlekte paarden binnen het ras voorkwamen, duikt er af en toe ook een gevlekte nakomeling op. Deze mochten tot 2007 bij de American Quarter Horse Association ingeschreven worden, als beide ouders maar geregistreerd waren.

Karakter

Het karakter van de American Quarter Horse kan wisselen, afhankelijk van het aandeel aan volbloed dat er in is gekruist kun je hele koele of hele kijkerige en hete paarden treffen. Ook heb je voor bepaalde disciplines binnen de westernsport andere karakters nodig, een cutting horse moet over een behoorlijke portie cow sense beschikken, terwijl deze eigenschap bij een pleasure horse minder gevraagd wordt.

Een pleasure gefokte Quarter

Gebruik

Het American Quarter Horse is een veelzijdig ras, dat gebruikt kan worden voor zowel western als dressuur onderdelen. Het is een betrouwbare partner op buitenritten, kan ingezet worden voor de kar, als recreatiepaard of op hoog niveau in de wedstrijdsport meelopen.

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.aqha.com
  2. The American Quarter Horse, Steven D. Price - the Lyons Press, 1999
  3. Foundation Sires of the American Quarter Horse, Robert M. Denhardt-University of Oklahoma Press, 1976
  4. Foundation Dams of the American Quarter Horse, Robert M. Denhardt- University of Oklahoma Press, 1982
  5. http://www.fqha.com/
  6. http://www.nfqha.com/
  7. http://www.fqhrregistry.com/