Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rocky mountain horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Rocky Mountain Horse
Zilverappelzwarte-rmh.jpg
Rocky Mountain standfoto.jpg
Stokmaat: 1,45 - 1,60 meter
Kleur: alle kleuren zijn toegestaan behalve bont en appaloosa
Land van herkomst: Kentucky, USA
Link naar stamboek: http://www.rmhorse.com


De Rocky Mountain Horse is een veelzijdig gangenpaard. Veelal voorkomend in de prachtige zilverappel kleur afkomstig uit Amerika.

Geschiedenis

Rond 1890 wordt vanuit het Rocky Mountain gebergte een jonge hengst richting de Appalachian gebergte in oost Kentucky gebracht. Door de lokale mensen werd hij “The Rocky Mountain Horse” genoemd, vanwege het gebied waar hij vandaan kwam. Er is weinig bekend over deze “foundation” hengst. Maar naar de verhalen was hij zilverappel met witte manen en staart en toonde hij een superieure natuurtolt. Deze hengst hebben ze gekruisd met de lokale (gangenpaard) merries in Kentucky. Deze mensen gebruiken hun paarden voor al het werk. Deze mensen hadden het niet breed en het hebben van een paard was dan ook geen luxe. Ze moesten zo sober mogelijk gehouden worden en de zwakke overleefde het dan ook niet. Het moesten dus sterke en gezonde paarden zijn. Het aantal groeide naarmate de jaren voorbij gingen en heeft zich ontwikkeld tot het ras wat wij tegenwoordig kennen als de Rocky Mountain Horse.

Sam Tuttle heeft het ras behoed voor uitsterven. Hij gebruikte de hengst Tobe hiervoor. Hij stond bekend om zijn fijne en makkelijke karakter, sterk beenwerk, heerlijke natuurtolt en zijn prachtige zilverappel kleur. In de jaren 1950 was de populariteit rondom paarden aan het dalen met de komst van o.a. tracktoren en andere machines. Toch bleef Tobe erg gewild en mensen uit het hele land wilden hun merries laten dekken door hem. Tobe heeft tot zijn 44e jaar gedekt en heeft zijn tolt en andere goede kwaliteiten doorgegeven aan zijn vele nakomelingen.

Van de vele nakomelingen die Tobe heeft zijn er 5 zonen welke de foundation van het ras vormen. De rasstandaard is volledig gebaseerd op de eigenschappen van deze paarden.

Exterieur

Hoogte tussen de 1.45 en 1.63 meter. Schouderstand van 45 graden. Ogen met een zelfverzekerde uitstraling en goedgevormde oren. Viertakt gang zonder neiging tot telgang, met een snelheid van ongeveer 10 tot 30 km. per uur. Deze extra gang is een natuurlijke aanleg, die zonder bijzondere training of hulpen gereden wordt. Goed temperament. Solide lichaamskleur zonder excessieve gezichtstekening. Er mag geen wit te zien zijn boven de hak. De meest voorkomende en gewilde kleur is zilverappel. In Amerika noemen ze deze kleur Chocolate(zilverappel zwart) of Red Chocolate(zilverappelbruin).

Gangen

Wat de Rocky Mountain Horse zo speciaal maakt is toch wel de extra gang. Naast de stap, draf en galop heeft dit ras ook de tölt. Dit is een viertakt gang, te vergelijken met de beenzetting van stap. Bij de Rocky Mountain Horse heet deze gang veelal “ Singlefoot” en deze mag niet naar telgang neigen. Deze gang is zeer comfortabel en zeer geschikt voor mensen met bijvoorbeeld rugklachten, je zit heerlijk stil maar de gang kan tot op hoge snelheid gereden worden.

Karakter

Het karakter is erg belangrijk bij de Rocky Mountain Horse. Het ras staat bekend om zijn rustige en stabiele karakter. De Rocky Mountain Horse is een paard wat niet snel onder de indruk is en vaak makkelijk door iedereen te rijden, jong en oud. Ze leren snel en hebben veel werklust.

Gebruik

De Rocky Mountain Horse is een zeer veelzijdig ras. Door de geschiedenis van het paard is deze zeer geschikt voor het rijden van bijvoorbeeld TREC en endurance. In Amerika worden ze ook voor de kar gereden, in de westernsport en gebruikt in shows.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten