Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Staart

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Gecoupeerde staarten
De ene staart is van nature dikker of dunner dan de andere

De staart van een paard is gemaakt van dezelfde soort haar als de manen en de voorpluk. Deze staartharen zijn bevestigd aan de staartwortel. Niet ieder paard heeft dezelfde soort staart; het ene paard kan bijvoorbeeld van nature een dikke staart hebben, terwijl het andere paard van nature een vrij dunne staart heeft. Bij sommige paarden is de staart gecoupeerd.

Gebruik

Het paard gebruikt de staart om vliegen weg te jagen. Vooral in de zomer op de wei heeft een paard veel profijt van de staart.

Lichaamstaal

Het paard kan ook de gemoedstoestand aangeven met de staart. Als de staart heen en weer wordt bewogen laat een paard zien dat hij opgewonden is. Het sterk heen en weer zwiepen kan ook irritatie betekenen. Een hangende staart geeft aan dat het paard pijn heeft, moe of uitgeput is. Een opgeheven staart geeft aan dat het paard alert is en de omgeving in de gaten houdt. De staart strak naar achteren en stijf tussen de billen geklemd betekent dat het paard boos is. Ten slotte geeft het paard angst aan als de staart eerst opzij en dan recht omhoog gehouden wordt.

Toiletteren

Het is gebruikelijk om tijdens het verzorgen van je paard de staart te toiletteren. Tijdens het toiletteren van de staart maak je de paardenstaart schoon, klit vrij en knip je het bij. De praktische aanpak van het toiletteren van de staart is uitgelegd in het artikel: Hoe staart toiletteren.

Staart vlechten

Soms is het nodig om de staart van een paard te vlechten. Een staart wordt vaak gevlochten op een bijzondere gebeurtenis waarvoor het paard er extra goed uit moet zien, bijvoorbeeld: een wedstrijd, keuring of veiling. Je kan een staart op verschillende manier vlechten. Hoe je een staart vlecht is uitgelegd in het artikel: Hoe vlechten.

Bronnen en/of voetnoten